Kényelmesen és biztonságosan: Okos otthon kiegészítők

Új kor kezdődött az emberiség történetében, amikor nagyjából 15 évvel ezelőtt piacra dobták az első okostelefonokat. Ekkor még nem is sejtettük, hogy mi mindent tartogat számunkra ez az új, intelligens világ, ahogy azt sem, hogy milyen villámgyorsan fog fejlődni a technológia. Bár néhányan még kételkednek benne, mostanra szinte mindenki okostelefont használ, így a különböző okos eszközök is egyre nagyobb teret nyernek.

okos-otthon.png

Ezek az okos eszközök ma már mindenki számára elérhetők, ennek köszönhetően az élet számos területét megkönnyítik. Szinte mindent el tudunk intézni néhány gombnyomással érintéssel: fizethetünk így a bevásárláskor, autót bérelhetünk, de nagy segítségünkre lehet az ügyintézésben is, az okos otthon kiegészítők pedig kényelmet és biztonságot teremtenek a mindennapokban.

Az okos otthon rendszerek előnyei

Az okos otthon kifejezés sokak fejében úgy él, mint egy megfizethetetlen beruházás, sőt, van, aki egyenesen összemossa a luxus ingatlanokkal. Ez a feltételezés ma már egyáltalán nem állja meg a helyét: egyre több olcsó megoldás létezik okos otthon rendszerek kialakítására. Ha jól működő és megfizethető okos eszközöket keresünk, Gruppin mindenképp érdemes körülnézni.

Az "okosításban" a legjobb módszer lépésről lépésre kitapasztalni, hogy számunkra melyek a legmegfelelőbb okos otthon kiegészítők, hiszen eltérő igényeink mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy minden lakás és ház más és más.

Szintén gyakori tévhit, hogy az okos otthon megoldások bevezetése minimum azzal jár, hogy szét kell verni a lakást, így sokan gondolják, hogy elkéstek az okosítással. Szerencsére mindannyian megnyugodhatunk, hiszen egy ilyen személyre szabott okos otthon szett bármikor telepíthető bármely háztartásba! Ezek a vezeték nélküli okos eszközök könnyedén párosíthatók okostelefonnal, így távolról is kényelmesen vezérelhetjük őket.

 

Asszisztensek az okos otthon rendszerek működtetésében

Abban, hogy az intelligens otthon hibátlanul működjön, sokat segít, ha egy otthoni központi egység, úgynevezett asszisztens működik a lakásban. Ezeknek az otthoni vezérlőknek a népszerűségét kihasználva, a nagy tech cégek mind kijöttek már saját alternatívákkal (pl. Apple Siri, Amazon Alexa, Google Assistant), de elérhetőek olcsóbb változatban is.

okos_otthon.png

A hozzájuk tartozó hangvezérelt hangfalakkal (pl. Apple Homepod, Amazon Echo, Google Home) együtt a legjobb okos otthon rendszerek létrehozására képesek.

Okostelefonunkkal összekötve egy ilyen központi egység alkalmas hívások fogadására és kezdeményezésére, zenehallgatásra, de beállíthatunk rajta emlékeztetőt is és vezérelhetjük az okos lakás más eszközeit.

 

Okos eszközök az egészség érdekében

Az okos otthon rendszerek életünk számos területét érintik, így az egészségünk karbantartásában is segítségünkre lehetnek. Ma már egyre több ember karján láthatók okos órák, melyek segítségével - amellett, hogy gyermekkori álmunkat valóra váltva kommunikálhatunk - az egészségünk érdekében is sokat tehetünk. Azonban az okos lakás tartozékának kevésbé beillő intelligens órákon túl sok olyan otthoni eszköz is létezik, amelynek köszönhetően számos testi funkció és változás is nyomon követhető.

Ha szeretnéd az edzéseket még hatékonyabbá tenni és egészségesebben élni, az egyik legkedvezőbb megoldás az okosmérleg. A legnyilvánvalóbb funkciója a testsúly változásának nyomon követése, de mérhetünk vele testzsír százalékot, testtömegindexet (BMI), a vázizomzat mennyiségét, valamint zsírmentes testtömeget is. Ennek köszönhetően pontosabb képet kapunk a testünkről, és elemezhetjük az étrendünk és az edzéstervünk hatékonyságát is. A okos mérleg összeköthető más intelligens eszközökkel és applikációkkal is, amivel tovább növelhetjük hasznosságát.

okos-eszkozok.png

Az okosórához hasonlóan kissé távolabb esik a lakberendezéstől, ám hasznunkra lehet az egészségünk megőrzésében a fitness karkötő is.

 

Okos világítás, avagy fény az alagút végén

Az okos otthon rendszerek egyik legalapvetőbb felszerelése az okos világítás. Mivel a fény irányát, erősségét, színhőmérsékletét és más tulajdonságait felhasználva különböző hatásokat érhetünk el, a hagyományos lakberendezés területén is fontos tényező a világítás. Az okos lakás berendezésekor tehát nem kerülheti el a figyelmünket a rengeteg féle változatban kapható okos izzó sem.

Mindegyik okos led izzó wifi hálózatra csatlakoztatva vezérelhető, így akár külön-külön vagy egyszerre is szabályozhatjuk őket. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a biztonságtechnika területén is kiválóan alkalmazható: ha a riasztó jelez, felkapcsolhatjuk otthon a villanyt, bárhol legyünk is éppen.

okos-otthon-kiegeszitok.png

Az okos égő a takarékosságban is segít: mivel LED, ráadásul távolról is kapcsolható, jobban megéri használni, mint a hagyományos izzókat.

Ma már egész olcsón és egyre több helyen hozzá lehet jutni, így nem okozhat gondot, ha minden régi villanykörte helyére okos led égő kerül. És ha ez nem lenne elég, a legtöbb okos led beépített plusz funkciókkal is rendelkezik. A szabályozható fényerejű izzók kiválóan alkalmasak hangulatvilágításra, míg a egyes darabok a telefonról játszott zenék ütemére változtatják a színüket, így egy okos izzó tökéletes party kelléknek is.

 

A mindennapok szolgálatában: Okos otthon ötletek, ha távol vagyunk is

Egy okos ház felszerelése alól nem képezhet kivételt a gyerekszoba sem. Bár a legelterjedtebb a hangalapú bébiőr, egyes darabok élő képet is adnak a szobából. Egy ilyen wifi kamera akkor is hasznos, ha otthon vagyunk és akkor is, ha nem, mivel nem csak babafigyelőnek használható: segítségével könnyen szemmel tarthatjuk a lakást akkor is, ha távol vagyunk, így olyankor biztonsági kameraként funkcionálhat.

wifi_kamera.png

Szintén hasznos lehet a gyerekszobában az okos lakás egy másik kiváló felszerelése, az okos fűtés szabályzó, hiszen segítségével mindig biztosíthatjuk az optimális hőmérsékletet kisbabánk számára. Az intelligens fűtésszabályzás azonban nem csak a kisbabáknak, hanem az egész családnak kedvező. Amellett, hogy energiatakarékos megoldás, segítségével mindig az ideális szinten tarthatjuk az okos otthon hőmérsékletét. Egyes termosztátok tanulnak a szokásainkból is: amikor nem vagyunk otthon lejjebb veszik a fűtést, de mire hazaérünk, felmelegítik a szobát épp úgy, ahogy szeretjük. Ez különösen praktikus nyaralókban, vagy vendégházakban, ahol gyakran előfordul, hogy hosszú ideig távol vagyunk, mégse szeretnénk, hogy teljesen kihűljön a ház.

Egy okos otthon szett ma már nem teljes intelligens redőny nélkül. Ez az eszköz kiválóan funkcionálhat ébresztőként is, mivel előre beállíthatjuk, hogy mikor húzódjon fel, így biztosan felébredünk időben. Emellett nyáron védelmet nyújt a hőség ellen, de biztonsági szerepet is betölthet. Mivel távolról vezérelhető, azt az benyomást kelthetjük a rendőny mozgatásával, hogy otthon vagyunk, még akkor is, ha épp a világ másik végén nyaralunk.

 

Okos otthon rendszerek a biztonság szolgálatában

Az intelligens otthon rendszerek között találunk bőven olyan eszközöket, melyek az ingatlan biztonságát hivatottak szolgálni. Többen megkérdőjelezik az ilyen rendszerek hatékonyságát, pedig többnyire valóban hatékony védelmet biztosítanak (pl. ujjlenyomatos vagy számkódos bejárati ajtók).

Azonban ha még csak most ismerkedünk a technológiával, érdemes inkább apránként átállni és nem egyszerre “okosítani” mindent.

Mivel ezek az eszközök is távolról vezérelhetőek, egy kamera segítségével bárhonnan láthatjuk, hogy mi folyik a lakásunkban, majd, ha mozgást érzékelünk, az okos világítás segítségével fényt deríthetünk a betolakodó kilétére. Arról, hogy ennek mi értelme van, és további biztonságtechnikai tippekről ebben a cikkünkben olvashatsz!

Ahhoz, hogy biztosra menjünk, néhány óvintézkedést érdemes bevezetni az internetes támadások ellen is. Az okos eszközök védelmében wifi router-beállításokkal és VPN használatával tehetünk sokat, az okostelefonok védelmében pedig érdemes vírusirtót alkalmazni.