Infláció és Nyersanyaghiány - Így készülj fel a válságra!

Infláció és nyersanyaghiány – már egy egyszerű bevásárlásnál is érezzük és a hírekben is ezt halljuk folyamatosan. A koronavírus-válság okozta zavarok még el sem múltak, rögtön jött az orosz-ukrán háború és mint egy dominó, úgy indult el minden probléma: nyersanyagárak az egekben, miközben kereskedelmi ellátási problémákkal is szembe kell néznünk.

Hazánk gazdaságilag nagyon kitett a végbemenő változásoknak, ezért szinte azonnal megéreztük a saját bőrünkön a hatásokat, miközben a kormány ár stopot vezetett be. De hogy jutottunk idáig? Mik az okok, következmények és mit tehetünk válság idején? Cikkünkben a két legégetőbb problémával foglalkozunk: infláció és nyersanyaghiány.

gazdasagi-valsag.png

Infláció okai - világjárvány és háború, avagy a szó szerint gyilkos páros.

Ahhoz, hogy megértsük a végbemenő folyamatokat, röviden szót kell ejtenünk az inflációról. Az infláció jelentése, hogy az áru- és szolgáltatás árak emelkedése folyamatos, és a gazdaság minden területére kihat. A központi statisztikai hivatal felméréseiből azt is megtudhatjuk, hogy az éves infláció emelkedés milyen változásokat hoz a mindennapi életünkbe.

Az infláció mértéke – Mi számít a alacsonynak és magasnak? 

  • Alacsony infláció: 1-2%, 
  • Magas infláció: 8-10%, (hiperinfláció 50% körül, a teljes pénzügyi rendszer összeomlása várható ekkor)
  • Példa: ha az éves inflációs ráta 5%, akkor a pénztárcádban 100 forint vásárlóértéke egy év múlva 95 Ft-nak felel meg

Az infláció okai:

 Azt, hogy hány százalékkal nő az infláció, több tényező is befolyásolja. A jelenlegi emelkedés legfőbb okai:

A koronavírus járvány

A covid kezdetével a gazdaság bezárt és csökkent a termelés. A beszállítók nehéz helyzetbe kerültek: kevesebb alapanyag érkezett, így kevesebbet tudtak termelni. Bár a kereslet sok eszközre megmaradt, nem volt mindenből elég, így nőttek a nyersanyagárak.

Több országban (pl. USA) nagyon sok támogatást adtak az embereknek és a gazdaságnak, ami mindig áremelkedéshez vezet. A gazdaság gyors újraindítása után mindenki hirtelen akarta bepótolni a kiesést, illetve megnőtt a vásárlásra való hajlandóság, azonban nem volt elég munkaerő és csökkent a kínálat.

A Gruppin mindig termékek széles választékával várunk!

Növekvő energiaárak

Az energiaárak évek óta folyamatosan növekszenek, aminek nem tett jót, hogy a kereslet megnőtt, miközben a kínálat maradt vagy csökkent. Európában a földgáz kitermelés is visszaesett, ami különösen rosszul érinti hazánkat, ugyanis Magyarország nagyon kitett ország: főként atomenergiától és az orosz fosszilis energiahordozóktól függ.

magas-energia-arak.png

Orosz-ukrán háború

Az orosz offenzíva mindenkit sokként ért, a világ nem számított a fegyverekkel vívott háborúra. Az emiatt kivetett szankciók ugyancsak növelik sok termék és szolgáltatás árát, ami már nem csak hosszú távon van hatással az energiaárakra.

Magyarország erősen függ az orosz nyersanyagtól, így a nyersanyaghiány nem nekünk kedvez. Erre a válságra tett még egy lapáttal, hogy az arab országok nem növelték a termelést, ami szintén nem éppen kedvező a nyersanyagok világpiaci ára szempontjából.

Nyersanyaghiány és globális ellátási lánc széthullása

A nyersanyaghiány napjainkban főként onnan eredeztethető, hogy az exportáló országok nem termelnek vagy nem exportálnak akkora mennyiséget, amekkorára az importáló országoknak szükségük van. Ennek a legfőbb okai a termelés visszaesése az export tilalom és a szankciók bevezetése. Ez hatással van energiahordozók, vagy akár az élelmiszeripari nyersanyagárak (pl. műtrágya, gabona) alakulására.

Nyersanyagok, élelmiszeripar

Miután a covid által felborított ellátási lánc végre kezdett helyreállni, jött a háború. A legtöbb áru iránti kereslet megugrott a covid okozta válság után, ami nyomás alá helyezte a teljes gazdaságot, és a termelés logisztika nem tudta tartani a lépést.

Az orosz-ukrán háború felerősíti a fogyasztói árak emelkedését, ugyanis Ukrajna és Oroszország adja a világ búzatermelésének 30%-át és szinte egész Európa innen szerzi be gabona szükségletének túlnyomó részét. Azonban a háború miatt a termelés nagy része kiesik: a korlátozások és az exporttilalom mindkét országot érinti.

Oroszország és Fehéroroszország is komoly műtrágya exportőr. Mivel mindkettőt jelentősen szankcionálták, az európai földműveseknek sokkal nehezebb lesz ezt beszerezni. Magyarországot e tekintetben közvetlen veszély nem fenyegeti, ugyanis itthon is jelentős a gabona termelés, azonban így is függ az élelmiszerek ára a műtrágya exporttól. A legnegyobb fenyegetést azonban az afrikai és más európai országok számára jelenti, akik komolyabb importőrök.

Energiahordozók

Mivel egész Európa, főleg Magyarország sok földgázt és kőolajat importál, nagy kihívás előtt állunk a nyersanyaghiány és az emiatt jelentősen növekvő nyersanyagárak miatt. Ezért, ha az EU országai megszakítják a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, sok ország (köztük is főleg Magyarország) nagy bajban lesz.

Az aggregátor nem megoldás az energiaválság kiküszöbölésére, viszont mindenképp segíthet átvészelni vészhelyzeteket.

Ha egy áramfejlesztő vásárlásán gondolkodunk, jobb nem késlekedni, mert jövőre már ezt is már csak jóval drágábban tudjuk majd beszerezni. 

Nyersanyaghiány hatásai és az infláció veszélyei, ezt érzi a lakosság

Az infláció veszélyei mindannyiunkat fenyegetnek, miközben a nyersanyaghiány hatásai is sújtanak bennünket. De mi az, amit a lakosság a saját bőrén érez a gazdasági válság jelenségei közül?

  • Növekvő árak

    Minden szolgáltatás, termék és nyersanyag ára növekszik, és bár a kormány közbeszólt az ár stoppal, ez hosszú távon nem lesz fenntartható. Az üzemanyag ára is be van fagyasztva, de már látható a valós piaci ár is, hiszen a külföldi rendszámmal tankolók az eredeti áron vételezhetnek üzemanyagot.

Bár az árak emelkednek, a Gruppi.hu-n mindig kedvező ajánlatokkal várunk, bármire is legyen szükséged!

  • Magasabb alapkamat

    Az alapkamatot a jegybank jelöli ki, ez a mérvadó kamatláb, amitől függ a hitelek kamata is. Ennek az emelkedéséből az következik, hogy drágább hitelekhez lehet jutni és többet kell fizetni, ha pénzt kölcsönöz a bank nekünk. Emiatt sokkal nehezebb ingatlanhoz jutni, lakhatási válsággal is szembe kell néznünk.
  • A bankszámlán tartott pénz értéke csökken

    Mivel egyre kevesebbet ér a pénzünk, nem érdemes a bankszámlán tartani. Sokan próbálják biztosabb értékű dolgokba forgatni a vagyonukat.
  • Nehezebb tervezhetőség

    A bizonytalanság miatt sokan késleltetik vagy megszakítják a megkezdett beruházásokat, ami bizalmatlanságot okoz a gazdaságban.
  • Élelmiszerválság

    Hazánkat közvetlenül nem érinti, így nagy élelmiszerválság és hiány azért nem várható, de máris sokat drágulhatnak az élelmiszerek.

elelmiszer-valsag.png

Így készülj fel a gazdasági válságra

1. Ne pazarolj, kövesd nyomon, hogy mire költesz!

Tipp: Figyeld az élelmiszerek és más termékek szavatosságát és vezesd táblázatban a költéseid!

2. Gondosan vásárolj, csak azt vedd meg, amire szükséged van!

Tipp: Vásárolj olcsón a Gruppi.hu-n!

3. Főzz magadra, kevesebbet éttermezz!

Tipp: Az élelmiszerek ára az egekben, ezért étterembe járni is sokkal drágább. Találd ki előre, hogy mit fogsz főzni, válassz egyszerűen és olcsón elkészíthető fogásokat!

4. Termelj magadnak zöldséget!

Tipp: Próbáld ki akár a balkonon! Ha pedig kerted is van, gyűjtsd az esővizet, így az öntözés olcsóbban megoldható.

5. Húzd meg a határokat, pontosan tervezd meg a költéseid!

Tipp: Számolj a váratlan kiadásokkal is, pl. a konyhai gépek meghibásodásával. 

6. Tarts magadnál tartalékot!

Tipp: Az alacsony banki kamatok miatt érdemes befektetni

7. Sok pénzt van értéktartó dologba fektess!

Tipp: Ha teheted, vásárolj ingatlant, de ne olyat válassz, aminek az ára túlságosan fel van tornázva.