Kerti szerszámok kisokos 3. rész: Elektromos láncfűrész

Amíg tart a jóidő, bőven van tennivaló a kertekben, ezért sokan töltik a szabadidejüket kinti munkával. A nagy érdeklődésre való tekintettel indítottunk egy kerti szerszámok kisokos sorozatot, melyben sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat és azok különböző fajtáit. 

elektromos-lancfuresz.png

A láncfűrész a kert méretétől függetlenül az egyik legfontosabb szerszám. Nélkülözhetetlen, ezért nem mehetünk el mellette szó nélkül. A harmadik részben a láncfűrész elektromos változatát mutatjuk be.

Az elektromos láncfűrész működése

A benzines láncfűrésszel ellentétben az elektromos láncfűrész nem rendelkezik tengelykapcsoló-tárcsával, helyette egy lágy indítógomb teszi lehetővé a fokozatos lendületet. 

A hálózathoz való csatlakozás és a „Start” gomb megnyomása után az elektromos motor működni kezd, amely forgási mozgásokat hoz létre, és ferde fogaskerékkel vagy közvetlen meghajtással továbbítja azokat a vászonra. A gumiabroncsra rögzített lánc mozogni kezd, és ezzel egyidőben a gép olajat szivattyúz rá a tartályból.  

Az elektromos láncfűrész részei:

  1. Elektromos motor műanyag házban.
  2. Olajtartály és olajellátó tartály.
  3. Első és hátsó fogantyúk indítógombokkal.
  4. Vészfék kar.
  5. Fűrész lánccal, rúddal és rögzítőelemekkel.

 

Az elektromos láncfűrész terhelhetőségét a teljesítménye és a láncvezető mérete határozza meg. Minél nagyobb a teljesítmény, annál hosszabb a napi használati idő, azonban napi 1-2 óránál hosszabb használat egyik elektromos gép esetében sem javasolt.

Azt, hogy mennyire nagy munka végezhető vele, nem csak az eszköz teljesítménye határozza meg, a mérete is sokat számít. Minél nagyobb a láncvezető, annál nagyobb átmérőjű fát vághatunk vele.

TIPP: Minden esetben ellenőrizzük a hálózati csatlakozókat, és azok szabályszerű állását. Csak szabályosan kiépített és megfelelő fali csatlakozó dobozhoz szabad a gépet csatlakoztatni.

Az áramos láncfűrész előnyei, mikor válasszuk? 

Az elektromos láncfűrész számos előnnyel rendelkezik a többi alternatívához képest, azonban mégsem való mindenkinek. De mik ezek az előnyök és mik a hátrányok? Nézzük meg közelebbről!

Előnyei:

Az elektromos láncfűrész egyik legnagyobb előnye társaival szemben, hogy felépítése egyszerű, ennek köszönhetően egy igencsak kompakt szerszám.  

Az ilyen fajta láncfűrész hálás jószág, mert egyszerűsége révén könnyen kezelhető. Beindítása is gyerekjáték és használatát az időjárás körülményei sem befolyásolják.

A legjobb elektromos láncfűrész változatok kis kulcs csomópontokkal vannak ellátva, amelyek jelentősen növelik az eszköz megbízhatóságát.

Ha mindez nem lenne elég, az elektromos láncfűrész attól is olyan vonzó, hogy benzines társainál sokkal alacsonyabb zaj és rezgés szintje, így viszonylag csendesen végezhetjük vele a kerti munkákat.

Vásároljon elektromos láncfűrészt a Gruppi.hu-ról! Itt olcsón és gyorsan megrendelheti a kiválasztott készülékeit.

Hátrányai:

Számos előnye mellett néhány hátránnyal is számolnunk kell, ha az elektromos láncfűrész mellett tesszük le voksunkat. Az egyik legnagyobb gond ezzel a típussal, hogy energia hálózathoz van kötve, így csak olyan helyen használhatjuk, ahol van a közelben elérhető áramforrás.

Használatához elengedhetetlen a hálózatra való csatlakozás, ezért a használat helyszíne is korlátozott. Csak abban a hatótávolságban mozoghatunk, ameddig a kábel elér.

Mivel áram hajtja, kisebb teljesítménnyel kell számolnunk. Ebből kifolyólag csak bizonyos munkák elvégzésére alkalmas.

Mikor válasszuk az elektromos láncfűrészt?

Az áramos láncfűrész elsősorban kisebb kerti munkák elvégzésére alkalmas, ugyanis teljesítménye alacsonyabb, használati ideje pedig rövidebb mint a benzines változatnak.

favagas-kertben.png

Az ágakkal jól elboldogul, de a nagyobb fákba már beletörik a bicskája, ezért ha ilyen feladat vár ránk, inkább keresgéljünk egyéb kerti szerszámok között.

Ha pontosan tudjuk, hogy hol használjuk majd az eszközt és azt is, hogy ott megbízható és biztonságos árramforrás áll rendelkezésünkre.

Az elektromos láncfűrész helyes használata és karbantartása

Az elektromos láncfűrész is olyan, mint bármelyik kerti eszköz: mindenféle szerszám kellékek és alkatrészek tartoznak hozzá, amelyek helyes használatát és karbantartását nem árt ismerni.

Mire figyeljünk?

Ne terheljük túl! Bár ezek a gépek tökéletesen alkalmasak egy háztartás, egy kiskert munkáinak elvégzésére, tartsuk észben, hogy ipari használatra nem valók. 

Fontos biztonsági kérdés, hogy a vezetéket tartsuk mindig határozottan távol a vágó felülettől. A kábel mindig mögöttünk legyen és ne végezzünk nagy íves mozdulatokat a fűrésszel.

sven-brandsma-mofmpj7o3zs-unsplash.jpg

Karbantartás

  • Az elektromos láncfűrész alkatrészek karbantartását gyakran végezzük el!
  • A készülékházba beszivárgó víz vagy más folyadék rövidzárlatot okozhat. Ügyeljünk arra, hogy ezt elkerüljük!
  •  Tisztítását enyhén nedves kendővel végezzük: töröljük le, de soha ne permetezzünk rá vizet vagy bármilyen más folyadékot!
  • A motorhűtő nyílást eltömítő szennyeződéseket távolítsuk el!