Hogyan előzzük meg az otthoni betöréseket?

Otthonunk biztonsága mindennél fontosabb, főleg, ha hosszabb időre utazunk el. A baj bárkit utolérhet, ezért érdemes mindig felkészültnek lenni.

Naponta hallani betörésekről a hírekben, mégis hajlamosak vagyunk félvállról venni a veszélyt. “Velem úgysem történhet meg!” - gondoljuk, pedig a betörés sajnos még mindig mindannyiunkat fenyeget, ha elmegyünk otthonról. 

Jobb félni, mint megijedni - tartja a mondás, és milyen igaz! Ha szeretteink biztonságáról vagy értékeink megóvásáról van szó, valóban jobb, ha fel vagyunk készülve a legrosszabb forgatókönyvre is. A bezárt ajtók ablakok sajnos nem jelentenek kihívást a kezdő betörők számára sem. A leghatékonyabb betörés elleni védelem a megfelelő biztonsági rendszer kiépítése.

Betöréses lopás Magyarországon, számokban

Bár az elmúlt tíz évben a betörések száma csökkenő tendenciát mutat Magyarországon, még mindig kellően sok esetről hallani ahhoz, hogy érdemes legyen elővigyázatosnak lenni.

ke_p2_gruppi_kamerabiztonsa_g_1.png

2019-ben 12113 betöréses lopást jelentettek az országban.

A legtöbb betörés elsődleges célja a vagyonszerzés, és a legnagyobb veszélynek a kertes házak vannak kitéve, főként az olyan környékeken, ahol sötétedés után nagy a csend, így kisebb az esély arra, hogy valaki észleli a betolakodókat.

A legveszélyeztetettebb megyék:

  • Pest
  • Somogy
  • Borsod
  • Jász-Nagykun
  • Heves

Otthoni biztonság alapkelléke: a riasztó

Ha szóba kerül az otthoni biztonság, az egyik első dolog, ami eszünkbe jut, az a riasztó. Ez a nem túl bonyolult technikai eszköz megtalálható a legtöbb háztartásban. Nem véletlenül ennyire alapvető felszerelés, ha betöréses lopás elleni védekezésről van szó - éles hangja képes megrémíteni a betörőket, akik a lebukástól tartva inkább kereket oldanak. Többszintes házban érdemes mindegyik emeletre beszerelni, hogy a betörők ne találhassanak rést a pajzson.

Egyes mozgásérzékelős riasztó fajták security szolgáltatással együtt is beköttethetők, ami annyit tesz, hogy a riasztó behatolás esetén értesíti a hatóságokat.

Az egyszerűbb szerkezetek hátránya, hogy távollétünkben nem szerzünk tudomást az illetéktelen betolakodóról, ezek az eszközök valóban “csak” a riasztó funkciót töltik be.

 

Biztonsági kamera otthonra

A biztonsági kamera nem olyan magától értetődő felszerelés, mint a riasztó, azonban sokkal több funkcióval rendelkezik. Általában csak akkor gondolunk rá, ha hosszabb időre megyünk el otthonról, pedig egy kültéri biztonsági kamera látványa önmagában is komoly visszatartó erővel bír. Egy vagy (méginkább) több biztonsági kamera otthonra mindenképp jó döntés, hiszen így könnyen felül kerekedhetünk a betöréses lopás elleni küzdelemben.

ke_p1_gruppi_kamerabiztonsa_g.png

Wifis kamerák térnyerése

Az internettel együtt ma már a wifis eszközök is alapvető résztvevői mindennapjainknak. Így van ez a kamera rendszerek világában is. A wifis kamera segítségével mindig figyelemmel kísérhetjük, hogy mi újság van otthon, bárhol is vagyunk a nagyvilágban.

A legtöbb, wifi-vel ellátott biztonsági kamera távolról vezérelhető, így amellett, hogy élőben figyelhetjük az eseményeket, a riasztót is be tudjuk indítani, ha gyanús mozgást észlelünk.

Egyes kamerákon lámpa is található, ami a távvezérlés segítségével ugyancsak bekapcsolható. Egy ilyen wifis megfigyelő rendszer alkalmas arra is, hogy idősebb rokonainkat, szeretteinket biztonságban tudhassuk. 

Fontos: Mivel a wifi-ről vezérelhető biztonsági kamera működésének egyik alap feltétele, hogy a hálózatra kapcsolódik, nem érdemes áramtalanítani a lakást akkor sem, ha hosszabb időre hagyjuk el otthonunkat.

 

Mintha otthon lennénk, avagy időzítős és mozgásérzékelős lámpa

A betörés elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja az időzítős és mozgásérzékelős lámpa felszerelése. Az időkapcsolós biztonsági lámpa azt a benyomást kelti, hogy vannak otthon, így a betörők nem is próbálnak meg olyan ingatlanokba bejutni, ahol ég a villany.

ke_p3_gruppi_kamerabiztonsa_g.png

A mozgásérzékelő lámpa elsősorban kertes házaknál válik hasznunkra: kapuk, kertek, garázsok, melléképületek környékén szokás elhelyezni. A kültéri világítás megnehezíti a tolvaj dolgát, hiszen világosban nehezebb észrevétlennek maradni, a hirtelen felvillanó fény pedig megijeszti a betolakodót, épp úgy, mint a riasztó.

 

Betörés elleni védelem további módjai

Ahogy a fentiekből is kiderül, egy kis odafigyeléssel sok veszélytől és kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat és otthonunkat.

A betörés nem csak hiányzó értékeink miatt kellemetlen: szörnyű érzés az, ha illetéktelenek teszik be a lábukat az addig biztonságot jelentő otthonunkba.

Épp ezért jobb, ha elővigyázatosak vagyunk, és nem várjuk meg, hogy megtörténjen a baj!

További jó tanácsok:

  • A leghatékonyabb a cikkben felsorolt eszközök együttes alkalmazása. Nincs az a betörő, aki átjutna egy ilyen komplex megfigyelő rendszeren!
  • A házőrző kutya jelenléte még mindig visszatartó erő lehet. Érdemes ugyanakkor képzett munkakutyát alkalmazni, hiszen egyes fajták épp erre a célra lettek kitenyésztve!
  • A jószomszédi viszony rengeteg élethelyzetben hasznunkra válhat, ezért érdemes jó kapcsolatot ápolni a mellettünk élőkkel. Nem árt, ha van egy figyelő szempár, amikor távol vagyunk!
  • Alkalmazzunk duplazárat, kémlelőnyílást, biztonság láncot! Így akkor is nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha épp otthon vagyunk.
  • Amennyiben nagy értékeket tartunk otthon, érdemes beszerezni egy széfet is. Máskülönben ezeket a vagyontárgyakat inkább ne otthon tároljuk!

 

Megfizethető kamerarendszerrel védekeznél a betörések ellen?

A Gruppin számos kiváló kamerarendszert és mozgásra bekapcsolódó reflektort is találsz. Ha érdekelnek az ajánlatok, kattints a sárga linkekre, vagy böngéssz a Gruppi.hu-n!