Kerti szerszámok kisokos 1. rész: Benzines láncfűrész

Nyár van, aminek elengedhetetlen velejárója, hogy sok a tennivaló a kertben, ezért útnak indítunk egy „kerti szerszámok kisokos” cikksorozatot. Ezekben az írásokban sorra vesszük a legnépszerűbb kerti szerszámokat, azoknak különböző fajtáit és megismertetjük őket a kedves olvasókkal.

benzines-lancfuresz.png

A kert méretétől függetlenül az egyik legfontosabb szerszám a láncfűrész, hiszen sokféle feladat elvégzésére használhatjuk ezt a praktikus szerszámot. Az első részben a benzines láncfűrész kerül a figyelmünk középpontjába.

A benzines láncfűrész működése

A benzinmotoros láncfűrészt általában kétütemű motor hajtja, hajtás pedig a vágóélekkel kiképzett láncot mozgatja. A könnyűfém házba épített motor tartalmazza a gyújtást, a szabályozókart és a benzintankot is.

A benzines láncfűrész elemei:

- Lánc
- Vezetőlemez
- Láncfék
- láncolaj tartály
- Motor
- Fogantyú
- Indítózsinór
- üzemanyag tartály

benzinmotoros-lancfuresz.png

A benzinmotoros fűrész indítása:

  1. A láncfűrész bekapcsoló karját nyomja a szivató állásig!
  2. Ha a motorfűrész benzinpumpával van ellátva, hármat nyomjon a benzinpumpán.
  3. A láncfűrész berántása - felpörög és lefullad, ez így van rendjén!
  4. A láncfűrész kapcsolóját szivató állásból állítsa egy állással visszább!
  5. Berántásra indul.
  6. A berántástól a láncfűrész felpörög, ekkor kézzel a gázkaron finoman adjon gázt! Ettől kiugrik a fél szivató állásból.
  7. Folyamatos gázadás mellett tartsa a láncfűrész fordulatszámát alapjárat fölött kb.10-15 másodpercig.
  8. Engedje el a gázkart, és már megy is alapjáraton!
Tipp: Mindkét végén megtámasztott rönk vágását felülről kezdjük a rönk 1/3-áig. A vágást alulról a lapvezető felső részét használva fejezzük be. Ne vállalkozzunk annál szélesebb fa kivágására, mint amilyen hosszú fűrészünk láncvezetője.

A benzinmotoros láncfűrész előnyei, mikor válasszuk

Amikor arra kerül a sor, mindenkiben felmerül a kérdés: milyen láncfűrészt vegyek? Azt, hogy melyik a legjobb benzines láncfűrész és melyiket válasszuk, nehéz eldönteni, de hogy milyen szempontok alapján válasszunk benzines láncfűrészt, már könnyebb mérlegelni.

A benzinmotoros láncfűrész előnyei

A benzinmotoros láncfűrész erősebb teljesítményt produkál, mint a nem benzinnel működő fűrészek, és ennek köszönhetően sokkal dinamikusabb is.

Nincs kábele, ami más típusoknál zavaró lehet, hiszen bele akadhat az ágakba és mivel nincs kábel, bárhol használható.

Az energiaválság hatásaként minden háztartást érint a rezsiárak emelkedése. Ennek egyik enyhítője a fával való tüzelés lehet, amihez elengedhetetlen egy láncfűrész használata.

Hátrányai

A benzines láncfűrész ára valamivel magasabb, mint az elektromos változatnak, de akár használt benzines láncfűrész vásárlását is érdemes meggondolni.

A benzinmotor miatt a hangja erősebb, mint az elektromos változatnak és a belőle áradó füstnek erős benzin szaga van, ami zavaró lehet egyeseknek.

Mikor válasszuk a benzines láncfűrészt?

A nagyobb kertekhez nagyobb teljesítménye miatt ideális és az erdős részek karbantartására is rendkívül alkalmas, mivel nagyobb munkákat is el lehet végezni vele, mert a nagyobb fákkal is könnyebben elbír.

Ha nincs a közelben áramforrás, a benzines láncfűrész megoldja a problémát, és a hosszabb ideig tartó munkáknál is jobban teljesít, így komolyabb feladatokra érdemes ezt választani.

Választhatod bármelyik fajtát, a Gruppin az év minden napján akciós árakkal várunk!

 

A benzines láncfűrész helyes használata és karbantartása

Ahogy az az egyéb kerti szerszámok esetében is lenni szokott, a különféle szerszám kellékek karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakszerű használat biztonságos legyen.

benzines-lancfuresz-karbantartas.png

Mire figyeljünk?

- A láncolaj esetében óránként kell ellenőrizni a szintet és tisztítani a láncfűrész vezetőlemezét!
- A fűrészlánc szempontjából a legfontosabb a láncfeszesség folyamatos ellenőrzése.

Végezzünk karbantartást minden használat után!

- Használat után mindig tisztán tesszük el a szerszámokat. A külső szennyeződések eltávolítása, a láncok ecsettel való tisztítása elengedhetetlen ilyenkor.

- A hűtőbordák tisztítása is fontos lépés, ezért ne hagyjuk ki ezt se!

- Távolítsuk el a lánchoz makacsul tapadó fűrészlánc olajat a láncfűrész tisztító segítségével! Különösen a benzines láncfűrész esetében okozhat problémát indításkor, ha el vannak tömődve ezek a részek, ugyanis hosszútávon kopást és teljesítmény csökkenést eredményez.

A karbantartás során (és a használat közben is) rendszeresen ellenőrizzük a következőket:

- Ellenőrizzük le, hogy nem sérült-e a berántó fogantyú és a berántó zsinórja! Ha külsőleg mindent rendben találunk, azt is nézzük meg, hogy megfelelően működik-e!

- Nézzük meg, hogy a légszűrő és a karburátor külső tisztítása megtörtént-e! Ha úgy ítéljük meg, hogy igen, akkor a légszűrő kirázását és lemosását is ejtsük meg!

- A gyújtógyertya tisztítása, elektródahézag ellenőrzése elengedhetetlen a szakszerű használathoz. Nézzük meg, hogy ez a feladat elvégzésre került-e!

- Nézzük meg, hogy a hűtőbordák takarítására is sor került-e!

- Ellenőrizzük, hogy az üzemanyagszűrő rendben van-e? Szükség esetén cseréljük!

- Az üzemanyagtartály kiürítése és belső tisztítása is rendkívül fontos lépés. Ellenőrizzük, hogy megtörtént-e!