Barkács ötletek és tudnivalók

Alkotni jó. És bár mindig is szerettük, az utóbbi években mintha még inkább elterjedtek volna a DIY megoldások. Az ilyen csináld magad feladatok esetében általában nem feltétel a jó kézügyesség, így bárki örömét lelheti bennük, annál pedig nincs is jobb érzés, mint amikor az ember saját keze munkája díszíti a házat vagy a kertet!

Ezek az egyszerű DIY ötletek, bár elsőre nehéznek tűnhetnek, többnyire könnyen elkészíthető tákolmányok, így az alkotásnak csak a kreativitás szabhat határt. Mindössze néhány alapanyag és szerszám, valamint egy-két kreatív ötlet és leírás kell hozzá, na meg persze némi lelkesedés.

Az alkotáshoz szükséges, az interneten fellelhető útmutatók gyakran videó formátumban válnak közkinccsé, így még könnyebb elkészíteni őket!

barkacs-otletek.png

Most, hogy tartósan jó idő van, többet időzünk a szabadban, szívesen vagyunk a kertben és keressük az olyan programokat, amiket a szabad ég alatt csinálhatunk. Végre eljött a kültéri sportok és játékok ideje és sokan a mennek túrázni ilyenkor. Azonban ha épp nem a természetben kirándulunk, kezdődhet a kerti barkácsolás!

A barkácsolás rejtelmei

A barkácsolás mindig is az életünk része volt, de széles körben csak az utóbbi évtizedben lendült fel népszerűsége, a DIY videók terjedésével azonban visszafordíthatatlanul elindult a siker útján. 

Az otthoni barkácsolás rengeteg előnnyel jár, hiszen segítségünkre lehet a kreativitás kibontakoztatásában és a különféle dekorációs elemek és használati tárgyak összetákolásán keresztül könnyen megélhetjük az alkotás örömét. 

A kidobásra ítélt tárgyak újraélesztése fenntartható gondolkodásra ösztönöz bennünket és megtanít rá, hogy meglássuk a régi dolgokban a szépet.

Mivel gyakran meglévő tárgyak vagy alkatrészek szolgálnak alapanyagul, a barkácsolás többnyire olcsóbb megoldás arra, ha valami új színt szeretnénk vinni az életünkbe. És még lakókörnyezetünk szépítésében is nagy hasznát vehetjük! 

Kedvet kaptál a barkács cuccokhoz? Válogass a szerszám kellékek listájából!

Sokan gondolják, hogy a barkácsolás komoly szakértelmet igényel, pedig néhány kreatív ötlet segítségével bárki neki kezdhet. Leírások, képek és videók – ha megtaláljuk hozzá a megfelelő inspirációt, menni fog. A legjobb források, melyekből csináld magad ötleteket szerezhetünk, az orrunk előtt hevernek.

Az internet tele van jobbnál jobb leírásokkal, útmutatókkal, ami alapján egyszerűen megvalósíthatjuk ötleteinket. A végtelen számú YouTube videók segítségével a DIY tényleg gyerekjáték, hiszen bármikor leállíthatjuk és újraindíthatjuk a magyarázót. A Pinterestről, az Instagramról és más socialmedia platformokról pedig szuper ötleteket meríthetünk. 

Mindennél fontosabb a türelem és a kitartás, mert nem biztos, hogy elsőre sikerül, az viszont valószínű, hogy mindenkit érni fog csalódás. De ismétlés a tudás anyja, úgyhogy fel a fejjel és irány barkácsolni.

TIPP: Ha elakadtál, ne keseredj el! Vesd papírra a folyamatokat, gondolkodj a megoldáson, vagy kérd tapasztaltabb ismerős, esetleg szakember segítségét!

 Az otthoni barkácsolás alapkellékei

Miután fejben elhatároztuk magunkat, itt az ideje, hogy beszerezzük a szükséges eszközöket. Akármekkora buli a barkácsolás, azért veszélyes is tud lenni, így jobb, ha észben tartjuk, hogy első a biztonság! Ezért a legfontosabb, hogy mielőtt bárminek nekiállnánk gondoskodjunk megfelelő védőfelszerelésről:

  • Védőkesztyű és védőszemüveg a repkedő darabok ellen,
  • Füldugó/fülvédő abban az esetben ha hangos gépeket használunk, nagy zajt csapunk,
  • Védőmaszk pedig a füstös, poros környezetben elengedhetetlen.

barkacsolas.png

Ha felkészültünk a megfelelő védelemre, következzenek a szerszámok, amik közvetlenül segítik a munkát! Nem kell feltétlenül csak a kézi vagy csak az elektromos szerszámokra hagyatkozni, de vannak eszközök, amik mindenképp kellenek:

  • Fűrész
  • Véső
  • Kalapács
  • Harapófogó
  • Csiszolópapír
  • Csípőfogó
  • Csavarhúzó
  • Ragasztópisztoly

Más kéziszerszámok is érdekelnek? Látogass el hozzánk!

A rutinosabb versenyzők amellett, hogy van néhány a tarsolyukban a barkács ötletek közül, már elektromos szerszámokat is rendszeresen kézbe vesznek. A nagymesterek gép arzenáljából nem hiányozhat:

  • Fúró
  • Dekopírfűrész
  • Csavarozógép

Csináld magad dekorációs ötletek házilag

Az utóbbi idők legnépszerűbb DIY alapanyaga egyértelműen a raklap. Nem meglepő, ugyanis a barkácsolás fából eleve jó móka és a raklapot rengetegféleképpen lehet felhasználni. 

Viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető, könnyen kezelhető, miközben mutatós. Az otthoni barkácsolás ötletek alfája és omegája a raklap bútor, mivel kiválóan használható a kertrendezés során.

Lakásban is sokféleképpen megállja a helyét, barkács tippek százai nyújtanak segítséget a kreatív raklap bútorok elkészítésében. Remekül illik például a rusztikus, vidékies stílushoz, készíthető belőle kanapé, polc, cipőtartó, ruhaakasztó és tulajdonképpen bármi, amit a fantáziánk megenged.

 csinald-magad-kerti-otletek.png

 A legjobb csináld magad kerti ötletek között egészen kreatív megoldások is vannak, szinte bármilyen tárgynak lehet új értelmezést adni. Például felhasználhatunk egy régi ágykeretet úgy, hogy kerti padot varázsolunk belőle, vagy pincefalazó téglából készíthetünk gyönyörű sziklakertet.

Kerti bútort tervezel építeni? Könnyítsd meg munkádat a szerszámgépek valamelyikével!