Hasznos autós kiegészítők: Hogyan óvd az autód?

A ház után általában az autó egy család legdrágább tulajdona, így érthető, hogy mindenki szeretne rá vigyázni és megóvni az állapotát. Összegyűjtöttünk pár olyan terméket a praktikus autós kiegészítők és a szerintünk kötelező autós felszerelések közül, melyek segítenek ebben, sőt a mindennapi használatot és karbantartást is megkönnyítik.

Akkumulátor és elektronika

Külső akkumulátor töltő

Az akkumulátorra jellemző, hogy legfőképp az károsítja, ha huzamosabb ideig nincs használatban, mert nem indítjuk be a kocsit. Ha tudjuk, hogy a jövőben hosszabb ideig, mondjuk hetekig/hónapokig, nem fogjuk használni az autónkat, akkor érdemes kivenni az akkumulátort és egy külső töltőre feltenni, mert így ugyanúgy feszültséget kap a szerkezet, ami jót tesz az akksinak. 

Indítókábel

Az indítókábel is egy fontos kiegészítő, ami nagyon hasznos, ha megtalálható minden autóban. Ennek segítségével a lemerült akkumulátort egy másik jól működőre kötve újra beindíthatjuk.

Ha nem is a mi akkumulátorunk merül le, hanem másé, akkor nekik is tudunk segíteni egy ilyen kábelt felhasználva.

Elektronikus hibakód olvasó

Nem szorosan az akkumulátorhoz kapcsolódik, de nagyon jól jöhet egy elektronikus hibakód olvasó, aminek segítségével könnyen leolvashatjuk, melyik jelzés pontosan miért is világít a műszerfalon, anélkül, hogy súlyos összegekért szerelőhöz vinnénk a járművet.

Érdekelnek az autós szerszámok? Webáruházunkban megtalálod a legjobb darabokat!

hasznos-autos-kiegeszitok.png

Szélvédő

A szélvédő elhelyezkedéséből és funkciójából adódóan a környezeti hatásoknak is kivan téve, valamint sok mechanikus behatás is éri menetközben, ezért gyakoriak rajta a karcolások és egyéb sérülések.

Jégkaparó

A téli autós felszerelések alapkelléke a jégkaparó. A legfontosabb, hogy minden körülmények között kerüljük az olyan jégkaparók használatát, amelynek a fém felülete érintkezik az üveggel. Használjuk a jól bevált műanyag és szilikon végű kaparókat, mert ezekkel nem sértjük meg a szélvédőnk felületét.

Ablaktörlő javítókészlet

Ha az ablaktörlő gumik elkopnak és egyenletlenek lesznek és nem képesek már csíkmentesen törölni, ami zavarhat minket a vezetésben. Ilyenkor általában újat szokás vásárolni. Van azonban egy másik megoldás, amivel az ablaktörlő régi, leharcolt gumi részének élethossza kitolható. Egy ablaktörlő javítókészlettel pofon egyszerűen percek alatt varázsolhatjuk újra egyenletessé a lapátok gumi felületét, így kitolva azok élettartamát.

Nyeles ablaktisztító

Esős időben jellemző, főleg a régi modelleknél, hogy gyorsan, zavaró mértékben bepárásodik a szélvédő. Egy nyeles ablaktisztító segítségével az üveg belső feléről nyújtózkodás nélkül, gyorsan letörölhető a pára. Ezzel akár egy forgalomirányító lámpánál állva is gyorsan minden nehézség nélkül páramentesíthetjük a szélvédőnket másodpercek alatt.

Nézz körül a többi autós felszerelések között is!

Rend a lelke mindennek

 Nem csak a komfortérzetünkhöz járul hozzá, ha tisztaság van autónkban, de a rendszeres takarítással hozzájárulhatunk kocsink műszaki és esztétikai állapotának megőrzéséhez is.

Például a kaszni tisztítása és a különböző üregek rendszeres kipucolása az egyik legjobb fegyver a rozsda kialakulásának megakadályozásában.

Autószőnyeg

Biztos mindenki látott már elvékonyodott, szakadt autószőnyeget. Ez ilyen állapotban nem tölti be a neki rendelt szerepet. Nem biztosít vízállóságot, így esős időben cipőnkről könnyen a padlókárpitba eheti magát a víz és a sár.  

Autóporszívó

Az ülésre, ülés mellé hullott morzsa, kosz és egyéb apró szemű szennyeződés könnyen kialakul, ám ugyanilyen könnyen el is tüntethető a megfelelő eszközzel. Egy autós porszívó a legjobb  megoldás erre a célra, amivel gyorsan és egyszerűen kitisztíthatjuk a kárpit, textil és műanyag felületeket.

Ezek tisztítása néha kevésbé egyszerű, mint gondolnánk. Amennyiben nincs saját garázsunk, akkor hiába cipeljük a kocsinkhoz a szobaporszívónkat, ha nem tudjuk csatlakoztatni semmilyen áramforráshoz. Az autómosóknál pedig gyakran alakul ki sor a porszívóra várva, aminek használata ráadásul plusz pénzbe is kerül.

A jobb minőségű autós porszívók annak ellenére, hogy kicsik és kompaktak, viszonylag nagy szívó erőt képesek produkálni. Fontos szempont még az ilyen típusú termékek kiválasztásakor, hogy többféle fej járjon hozzá, mivel így biztosak lehetünk benne, hogy minden felületet és rekeszt alaposan meg tudunk tisztítani.

Autós szemetes

Kevésbé elterjedt kiegészítő, ám annál hasznosabb. Nem csak azoknak jön jól egy könnyen felhelyezhető és üríthető autós szemetes, akik sok időt töltenek járművekben, hanem mindenkinek aki szokott néha üdítőt inni, csokit enni vagy bármi mást csinálni az autóban, ami hulladékkal jár. Ha egy ilyen autós kuka is található kocsinkban, akkor sokkal-sokkal könnyebb lesz tisztán tartanunk autónkat.

autos-kiegeszitok.png

Rendszerező táskák

Az autós kényelmi kiegészítők közül közkedveltek a rendszerező táskák.  Egy ilyen rekeszes rendszerező azoknak jöhet igazán jól, akikre jellemző, hogy mindent csak bedobálnak a csomagtartóba, aztán mikor elő kéne venni onnan valamit, akkor viszont nehezen találják a rengeteg kallódó dolog között.

Egy autós rendező segítségével szépen tárolhatóak azok az autós tartozékok, amiket a csomagtartóban tartunk. Sok modellnek az alján tépőzár van, amivel a kárpithoz tapad, így megakadályozva a csúszkálást.

Egy másik közkedvelt megoldás az első ülések hátuljára rögzíthető rendezők, melyek hasonló szerepet töltenek be, ám jellemzően apróbb dolgok tárolására használják ezeket.

Kerekek

Dísztárcsa

A dísztárcsa nem csak esztétikai szerepet tölt be, de véd a felverődő kavicsok és szennyeződés ellen is. Rengeteg stílus termék közül választhatjuk ki a hozzánk legjobban illőt.

Autógumi kopásjelző

A gumiabroncs kopása elkerülhetetlen. Ha egy bizonyos szintnél jobban kopott már a gumink, akkor nem biztonságos vele közlekedni.

Ennek mérésére szolgál a profi autószerelő szerszámok közül a futófelület mélységmérő, amely segít megállapítani, hogy abroncsunk alkalmas-e még a közlekedésre vagy már megérett a cserére.

Gumi nyomásmérő

Ha túl puha vagy túl kemény az abroncs az autón az nem csak a tapadást rontja, de úgy sokkal gyorsabban kopnak a gumik is.

Az autós szerszámok kicsi, ám annál hasznosabb tagja a nyomásmérő, azaz a manométer. Segítségével egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy a gyártó által előírt értékhez képest mennyire vannak felfújva az abroncsok.

Kézi kompresszor

Ha esetleg útközben tapasztaljuk vagy épp sietünk valahová mikor észleljük, hogy alacsony a guminyomás, akkor nagyon jól jöhet egy kézi kompresszor, melyet a szivargyújtóra csatlakoztatva tudunk működtetni.

A speciális autószerelő szerszámok közül ez lehet a legnagyobb segítségünkre más alkalmak esetében, mint például kempingezéskor, nyaraláskor. Egy ilyen szerszám képes a különböző gumi matracok vagy csónak felfújásához szükséges időt és erőfeszítést csökkenteni.

Autóemelő kerékcseréhez

Minden autós rémálma a defekt és az azzal járó kerékcsere.

Ezt a műveletet emelő nélkül rendkívül körülményes, majdnem lehetetlen elvégezni, ezért is ajánlatos az autóban a pótkerék mellett egy kompakt emelőt is tartani.

Autós kütyük a kényelem és biztonság érdekében

Ebben a részben összeszedtünk pár kütyüt és kiegészítőt, amik nem annyira az autó állapotát hivatottak megóvni, inkább a mi kényelmünket szolgálják. Ezek az autós kényelmi felszerelések  a kocsiban előforduló kellemetlenségekre nyújtanak megoldást.

praktikus-autos-kiegeszitok.png

Autós menetrögzítő kamera

Mivel Magyarországon az eljárások során elfogadják az autós kamera által készített videókat egy baleset esetén, így egy autós kamera felvétele roppant hasznos lehet, mivel abból egyértelműen kiderülhet ki is a felelős és bizonyíthatja ártatlanságunkat.

Már a régebbi kocsikba is lehet költséghatékony módon hátsó kamerát szerelni, jobban mondva, tolatókamerát. Ezzel nem csak a saját dolgunkat könnyítjük meg, de koccanásokat is elkerülhetünk parkolás vagy kiállás közben.

Autós kamerák széles választékából választhatsz nálunk!

Telefontartó 

Nem véletlenül ez az egyik legelterjedtebb az autós kellékek közül. Egy telefontartó felhelyezése az autónkban nagyban megkönnyíti pl. a GPS használatát. Ha gyakran használunk navigációs szoftvert közlekedésünk során mindenképp ajánlott egy ilyen tartó beszerzése.

Rengeteg verzió található a piacon, csiptetős, mágneses, műszerfalra vagy szélvédőre rögzíthető, sőt még gyorstöltős is. 

FM Transzmitter

Ha régebbi típusú autónk van, amiben nincs bluetooth csatlakozási lehetőség, akkor egy FM transzmitterrel pofon egyszerűen hallgathatjuk útközben a kedvenc zenéinket. Manapság, ez az egyik legnépszerűbb az autós belső kiegészítők közül.

Telefonbeszélgetés közben kihangosítóként is funkcionálnak a minőségibb termékek, így az ilyen okos autós kütyük nem csak kényelmünkhöz, de biztonságunkhoz is hozzájárulnak.

Ha érdekelnek még további termékek az autós elektronika témakörében, látogass el webáruházunkba!