Napelemes eszközök: viszlát lemerült akkumulátor!

A környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap a mindennapjainkban és az otthonainkban is. A fosszilis energiaforrások környezetszennyező hatásai és a rendelkezésünkre álló végletes készletek ismeretében a megújuló energiaforrások szerepe is felértékelődött. 

Napelemek használatával nemcsak a környezetet védjük, hanem a pénztárcánkat is, hiszen a napelemes rendszerek által termelt energia jóval kisebb kiadást jelent havonta a háztartásoknak. 

napelemes-eszko_zo_k.png

Hatalmas népszerűségük ellenére nem mindenkinek éri meg a napelemek használata, illetve a beruházási költségek magasak lehetnek és a megtérülési idő is hosszúra nyúlhat, ezért bemutatunk most néhány olyan eszközt, amik bárki számára elérhetőek és praktikusak.

Hogyan működnek a napelemes rendszerek és milyen előnyeik vannak? 

Napelemes rendszerek működése

Az igazán magától értetődő tulajdonsága a napelemeknek, hogy a megfelelő működéséhez elegendő mennyiségű napfény szükséges. A napelemes eszközök három fő részből állnak:

  • fotovoltaikus panel
  • vezérlő elektronika
  • akkumulátor

A napelemek működése nagyon összetett folyamat, ezért most csak nagyvonalakban mutatjuk be az energia termelődésének menetét. A napelemes eszközön található fotovoltaikus panelben a napfény hatására kémiai folyamatok indulnak be, amik elektromos energiát hoznak létre. Az így termelődött energiát az akkumulátor az elektronika segítségével tárolja és elektromos áram helyett a megtermelt napenergiát hasznosítja a működésnél. 

Az eszköz vezérlő egysége szabályozza a töltést és a ki-be kapcsolást. Ennek szemléltetésére egyszerű példa a kertekben fel-felbukkanó kültéri napelemes lámpa vezérlő egysége, ami sötétedésre automatikusan bekapcsol. Más eszközök, például a napelemes zseblámpa pedig manuálisan működtethető.

Előnyök

Rengetegszer hallottunk már olyan hívószavakat a napenergiával kapcsolatban, mint “zöld”, “tiszta”, “elnyeli a nap energiáját”. Annak járunk most utána, hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések a valóságban. 

A napelemek használata nagyszerű, hosszú távú környezetbarát alternatívát jelent a fosszilis energiahordozók kiváltására. A napelemes eszközök működtetési költsége szinte ingyen van, tehát szuper befektetésnek és pénztárcabarát megoldásnak számítanak.

A környezettudatosság és a gazdasági szempontok mellett milyen praktikus előnyei vannak még a napelemes cuccoknak? Képzeljünk el egy világot, ahol megszabadulhatunk a végtelen mennyiségű kábeltől, ami az elektronikai eszközeinkhez tartozik! Ugye milyen csodás lenne? 

A napelemes eszközök segítségével máris elérhetjük ezt a vágyott állapotot, hiszen a töltésükhöz nincs szükség kábelekre, ezáltal nem vagyunk konnektorhoz sem kötve. Sőt! Bárhova vihetjük magunkkal ezeket az eszközöket és még a programunkat sem kell megváltoztatni azért, hogy elektromos áramot keressünk.

Hogyan óvjuk a napelemes eszközeinket?

Annak érdekében, hogy sokáig a javunkat szolgálják ezek az eszközök, érdemes betartani néhány dolgot a karbantartásukkal kapcsolatban. A napelemes cuccok általában nagyobb méretűek, így érdemes óvatosan bánni velük és vigyázni rájuk a szállítás során. 

Nagyon fontos, hogy az eszközök tetején lévő panel ne karcolódjon! Amikor éppen nem használjuk a napelemes eszközeinket, először hagyjuk bátran napos helyen, hogy feltöltődjön, aztán pedig tegyük el egy fiókba “pihenni”. 

Érdemes minden használat után egy portörlővel áttörölni a készüléket, esetenként pedig akár egy nedves törlőkendővel is megtisztíthatjuk kicsit alaposabban.

Nézzünk meg néhány praktikus eszközt, funkciójuk szerint!

Fényforrások: napelemes lámpa, napelemes kültéri lámpa

A napelemes lámpák esetében kézenfekvő, hogy fényforrásként használjuk őket. Népszerűségük oka, hogy ugyanazon a helyen töltődnek, mint ahol napnyugta után beragyogják a kertünket, a használatuk pedig roppant egyszerű, csak telepíteni kell és onnantól kezdve automatikusan ki- és bekapcsolnak. 

napelemes-lampak.png

A kerti napelemes lámpa ma már szinte minden udvar elengedhetetlen eleme, akár funkcionalitását, akár dekorációs értékét tekintve fontos része kertjeinknek. A népszerű eszközök teljesítményének tekintetében nagyon széles a skála; kis teljesítménytől egészen nagy teljesítményig válogathatunk igényeink szerint. 

Találd meg a fényt a sötétségben a led világítás adta kínálatunkban!

Attól függően, hogy hol van szükségünk világításra, a kültéri napelemes lámpa használható térvilágításra vagy járdaszegély megvilágítására is, míg a napelemes jelzőlámpa elsősorban szegélyek jelzésére szolgál. 

Napelemes dekoráció

A napelemes kültéri lámpákhoz hasonlóan a napelemes dekoráció is elsősorban kültéren használatos. Praktikus és látványos éke lehet egy napelemes fényfüzér a kertnek, hiszen anélkül tudunk akár fát, kerítést vagy teraszt feldíszíteni, hogy a dekorációt elcsúfító vezetékkel, hosszabbítóval külön bajlódni kellene. 

Fényekbe ötlöztetnéd az otthonod? Fedezd fel a dekor világítás széles választékát!

Ennek köszönhetően pedig sokkal rugalmasabban vásárolhatunk színes díszeket bárhova, hiszen nem kell sem a kábelt elrejteni, sem a konnektor közelségét szem előtt tartani. A kategória legnépszerűbb termékei a napelemes fényfüzérek, színes lámpák és dekor tárgyak, állatkák. 

Napelemes riasztó

A napelemes riasztó tökéletes választás lehet kerttel, veteményessel rendelkezőknek, ahonnan szeretnénk távol tartani a termény megdézsmálására pályázó állatokat. 

A kerti riasztókban az elem használata nem praktikus, hiszen ezek élettartama nagyon rövid, így gyakran kell cserélni, az elektromos áram kábeles kivezetése pedig rengeteg fejtöréssel jár. 

A napelemes riasztó ezekre kínál egy megbízható, környezettudatos megoldást. Annak fényében, hogy milyen állatokat szeretnénk távol tartani a veteményesünktől választhatunk napelemes vadriasztót vagy napelemes madárijesztőt is. 

Töltés: napelemes power bank 

Az elmúlt évtizedben a mobiltelefonok akkumulátorait gyártó cégek nem tudták felvenni a versenyt a megnövekedett felhasználási igényekkel, így a telefonjaink gyakran igényelnek plusz töltést. 

Ezt az igényt felismerve megalkották a napelemes power bankokat, amik segítségével akár útközben is tudjuk tölteni elektronikai eszközeinket. 

napelemes-powerbank.png

Ha sokszor szeretnénk menetközben tölteni a telefonunkat, érdemes a kisebb méretű napelemes töltő kategóriában keresgélni, mert ezek könnyebbek is és gyorsabban fel is töltenek. 

Az eszköz nagy előnye, hogy nem csak napsugárzással tölthető, hanem elektromos árammal is, ezért hibrid megoldások kedvelőinek is szuper választás. 

A természet, a túrázás szerelmeseinek alapdarab lehet a felszerelésben, hiszen segítségével akár egy több napos túrán sem kell a lemerült telefon miatt bosszankodni. 

Megbízható útitársat keresel? A Gruppin található power bankok közt biztosan találni fogsz!

A napelemes töltő esetében fontos tudni, hogy a töltése több időt igényel, mint az elektromos árammal működő testvéreinek feltöltése. 

Napelemes hangszórók

Napjainkban a kirándulások, piknikek, szabadtéri összejövetelek nélkülözhetetlen kelléke lett a hordozható hangszóró. Sőt, sokan otthoni zenehallgatáshoz is ezt az eszközt választják, hiszen így kompromisszummentesen tudnak zenét hallgatni a lakás vagy ház bármely pontján. 

Aki találkozott már ilyen mobil hangszóróval, biztosan tudja, hogy mennyire zavaró, amikor lemerül és elhallgat a zene. Erre kínál szuper alternatívát a napelemes hangszóró, hiszen segítségével a szabadban zavartalanul hallgathatjuk a kedvenc zenéinket anélkül, hogy attól kéne tartanunk, lemerül a hangszórónk.