Kirándulás utazás helyett: mit tehetünk, ha nem vagyunk időmilliomosok?

Mindannyiunk életében előfordulnak olyan időszakok, amikor nincs lehetőségünk hosszabb szabadságot kivenni vagy nincs időnk távolabbi helyre, például külföldre utazni. Ilyenkor maradnak a hétvégék, hogy egy kicsit kiszakadjunk a dolgos hétköznapokból és feltöltődjünk.

kirandulas.png

Ezekben az időkben tökéletes megoldás a kirándulás, hiszen amellett, hogy kevesebb időt vesz igénybe, kisebb távolságokat megtéve, akár az otthonunkhoz közel is sort keríthetünk rá. Lenyűgöző, hogy milyen pihentető tud lenni egy egyszerű séta is, hát még egy hosszabb hétvégi kirándulás!

Kirándulás szervezése, fontos a felkészültség!

 Egy jól sikerült túra során eleget mozgunk és kellőképpen feltöltődünk ahhoz, hogy mindenki pozitív élményekkel gazdagodva térjen haza. Azonban a sikerélmény eléréséhez fontos jól felkészülni. Hogy elkerüljük a stresszes helyzeteket ezeket a kérdéseket kell figyelembe venni a kirándulás szervezése során:

Kikkel megyünk? 
Mielőtt elkezdenénk a kirándulás ötletek között válogatni, gondoljuk át, hogy milyen a társaság összetétele, például, hogy gyerekek vagy olyanok is csatlakoznak-e, akik csak rövidebb távolságot vagy könnyebb terepet tudnak végigsétálni. Ezt figyelembe véve keressünk útvonalat, programot!

Hova menjünk?
Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a szabadidő a természetben tölthető el a legjobban, mégis számos szuper alternatíva létezik azok számára, akik épp nem az erdei nyugalomra vágynak. A városnézés vagy a különböző látványosságok felkutatása hasonlóan izgalmas program lehet. A lényeg, hogy lehetőleg olyan helyre menjünk, ami a résztvevők nagy részének újdonság.

Mennyi időre megyünk?
Akár baráti társasággal vagy a párunkkal kettesben megyünk, akár családi kirándulás van tervben, fontos a rendelkezésünkre álló időhöz igazítani a programot. Ha rövid az idő, érdemes egynapos kirándulás ötletek után nézni, ha viszont egy hosszú hétvége áll előttünk, akár ottalvós kiruccanást is betervezhetünk.

Hogy menjünk?
Ha alaposan megszervezzük az útvonalat és az időbeosztást, érdemes közben azt is kitalálni, hogy milyen közlekedési eszközzel megyünk. Tömegközlekedéssel, autóval vagy biciklivel is mehetünk, vagy tervezhetjük az utat gyalogtávon belülre is.

Mit vigyünk magunkkal?
Élelem és folyadék (lehetőleg víz), akkor is legyen nálunk, ha étterembe is tervezünk menni, mert sose lehet tudni, hogy mikor jöhet jól. Váltóruházatot is érdemes csomagolni: készüljünk fel a nem várt időjárásra és problémákra is! A kötelező kiegészítők mellett jó ha vannak nálunk játékok, sport eszközök és ha ottalvós programot tervezünk, ne feledkezzünk meg a töltők, elemek fontosságáról sem!

 

 Családi kirándulás a klasszikus módon

Milyen jó néha a munkából és az óvodából/iskolából kiszakadva együtt programozni a családdal! Azonban a kirándulás gyerekkel egészen más, így az ő igényeiket figyelembe véve kell terveznünk.
csaladi-kirandulas_1.png

Túrázás, gyaloglás
Ha gyerekkel megyünk túrázni, mérlegeljük, milyen hosszúságú és nehézségű séta az, ami a kicsik számára is teljesíthető. Csak olyat válasszunk, ami mindenkinek jó, máskülönben a kikapcsolódás könnyen nyűggé válik. A népszerű kirándulóhelyek közül sok alkalmas családi kirándulás céljára is: szép számmal akadnak nagyszerű turistautak Magyarországon, amelyek egy gyermek számára is kiválóak.

Városnézés
Gyerekekkel is szuper egy napos kirándulás lehet a városnézés. Egy közelben található város látványosságai: vár, sétálóutca, múzeum vagy templom számos érdekességet tartogatnak a lurkók számára is. Közben megállhatunk egy fagyira vagy beülhetünk egy étterembe is. A lényeg, hogy olyan úticélt keressünk, ami mindenkit érdekel.

Biciklis kirándulás
Az egész család számára izgalmas program a bringatúra! Egy ilyen kirándulás során nagyobb területet járhatunk be. Szerencsére bőven vannak különleges kirándulóhelyek szerte az országban, és az egyre szaporodó kerékpárutak tovább tágítják a lehetőségeket. 

Kisvasút
A kisvasút reneszánszát éli: egyre több vonal épül vagy indul újra országszerte. A kisvonatozás önmagában is szuper gyerekprogram, de akár erdei sétával is vegyíthetjük. 

Állatkert, vadaspark
Ki ne szeretné az állatkertet? Gyerekekkel ideális program, hiszen egy viszonylag kis területen belül rengeteg érdekes állattal, látnivalóval találkozhatunk. Általában a vadasparkok, és időnként az állatkertek is kirándulóhelyek közelében, bent a természetben találhatóak, így a gyerekek úgy tanulhatnak az élővilágról, hogy közben jól érzik magukat.

Hajós kirándulás
A kisvasúthoz hasonlóan sétahajózni is egyre több helyre mehetünk országszerte. Sok gyereket már a hajókázás, a vízi utazás is boldoggá tesz, az már csak hab a tortán, hogy mindeközben a jó levegőn, a természetben lehetünk és izgalmas, szép tájakon utazunk át.

Evezés, csónakázás
Magyarország a vizek birodalma: hazánk vizei, a rengeteg tó és holtág kiválóan alkalmasak evezésre. A portos kikapcsolódás közben izgalmas, gyönyörű helyeket látogathatunk meg.

Geocatching
A geoláda keresés a túrázók kedvenc játéka, nem véletlenül! Az izgalmas kincskeresés során letérhetünk a túrautakról és érdekes dolgokat találhatunk.

Kilátó túra
Sokszor kihívást jelent felcaplatni egy-egy magaslatra, azonban a kilátóból elénk táruló panoráma mindenért kárpótol. Járjunk be, kössünk össze több kilátót a környéken és gyönyörködjünk a lélegzetelállító kilátásban!

Barlangi kirándulás
Vezetett túrák a legismertebb ösvényeken túl: a barlangok rejtelmei a legelszántabb kalandoroknak is okozhatnak meglepetéseket.

Bobozás
A bobozás nem csak csudajó móka, de egy nagy adag adrenalin fröccs is egyben. Egyre több pálya várja országszerte az izgalmak kedvelőit. 

Átcsúszópálya
Akinek bejönnek az extrémebb dolgok, az imádni fogja az átcsúszópályát! Gyönyörű környezetben, erdők, völgyek fölött élhetjük át az izgalmakat.

Libegőzés
Igazi romantikus program a libegőzés, csak ebben az esetben az andalító séta helyett elképesztő kilátással dobhatjuk fel a randit.

 

Különleges kirándulóhelyek és programok

Ha az egyszerű kirándulásnál egy kicsit különlegesebbre vágyunk, szép számmal akadnak akár több- akár egynapos kirándulás ötletek Magyarországon.

kulonleges-kirandulohelyek.png

Dunakanyar kirándulás
A csodaszép Dunakanyarban a túrázás mellett hajókázhatunk, evezhetünk, kerékpározhatunk de egy Visegrád kirándulás is belefér.

Zempléni kalandpark
Akinek a bobpálya, a kalandpark és az átcsúszó pálya nem lenne elég, annak még mindig ott van a gyönyörű zempléni vidék, tele szebbnél szebb túraútvonalakkal.

Hortobágy
A népszerű kirándulóhelyek egyike a Hortobágy. Az alföldi táj és a Kilenclyukú híd olyan páratlan hangulattal bírnak, amit kár lenne kighagyni.

Gemenci erdő
Az ártéri erdők varázsa érthető módon vonzza a látogatókat. Gemenc hatalmas területet foglal magába, de a kisvasúttal könnyen levághatjuk az utat.

Tisza-tó
Biciklizni, evezni és strandolni is jó a Tisza-tónál, de nem jobb, mint a halászlé, amit a könnyed testmozgás után mindenképp ki kell próbálni!

Balaton-felvidék
A délies hangulatot idéző Balatoni táj, a tanúhegyek és a gasztronómia világában is kiemelkedő Balaton-felvidék tele van látnivalóval és kiránduló helyekkel, és a legjobb, hogy közben még a strand is közel van!