Elindult a Fesztiválszezon! 5+1 tipp a felelősségteljes bulizáshoz

Végre ez is eljött: nincs több korlátozás, nyugodtan fesztiválozhatunk! Az borítékolható, hogy sok-sok ezer ember fog idén nyáron őrülten bulizni, hiszen két év feszültségét kell kiereszteni. A fesztiválhangulat könnyen magával ránt, de azért van egy-két dolog, amire érdemes odafigyelnünk, mert akkor lesz igazán élvezetes a szórakozás, ha gondolunk a másnapra is. A következő fesztivál tippek segítségével ez gyerekjáték lesz!

fesztivalszezon.png

0. lépés: az előkészületek

Gondold át tüzetesen a következőket:

  • Voltál-e már a fesztiválon, ismered-e a helyet?
  • Sokat kell-e utazni, vagy a közelbe mentek?
  • Hány napos fesztivál lesz?
  • Sátraztok-e vagy szállást foglaltok?
  • Milyen társasággal mentek? Beszéljetek össze!


Készülj fel jól, pakold össze a cuccaid!

  • Akár sátraztok, akár apartmant béreltek, vigyél magaddal elegendő ruhát! A fesztivál szett simán lehet merészebb, mint amit hétköznap hordanál.
  • Készülj fel a hűvös estékre és a forró nappalokra is! Pakolj be akár több pólót, mint ahány napra mész, hiszen a nagy táncolásban és a melegben biztosan leizzadsz majd, hiszen jó fesztivál ruha nem csak menő, de praktikus is.
  • Persze nem kell azért túlzásba esni, mert az se jó, ha túl sok a csomagod!


Semmiképp ne hagyd otthon:

  • Tisztálkodó szerekre és a naptejre mindenképp szükséged lesz!
  • Legyenek nálad töltők minden eszközhöz, főként a telefonodhoz! A mobilod feltöltéséhez pedig jól jöhet egy powerbank is!
  • A vitaminok és gyógyszerek (láz, fájdalomcsillapító, sebtapasz) se maradjanak otthon! Előbbi nagy segítségedre lesz a másnaposság ellen, utóbbira pedig bármikor szükséged lehet.

1. Fesztivál sátrazás tippek, ha jót akarsz aludni!

Bár sokan foglalnak szállást közeli apartmanokban, mi most az “alap” fesztiválos felállásból indulunk ki. A pihenés a fesztiválozás során is nagyon fontos, ráadásul ettől függ, hogy mennyire fogod bírni az idei fesztiválszezon bulizástól hangos napjait. Fesztivál sátrazás tippek következnek.   

Ha tehetitek, érkezzetek időben, akár kezdés előtt 1-2 nappal, hogy jó helyet találjatok a sátraknak. A sátor legyen olyan helyen, ahol – lehetőleg – délig árnyék van, hiszen későn fekszetek, így jobb, ha későn is keltek. Annál pedig nincs rosszabb, mint a forróságra ébredni.

Az ország legjobb fesztiváljain a legnagyobb fellépők zenéjére bulizhatsz, azonban alvás közben jobb, ha távolabb vagy a hangzavartól. Azért a biztonság kedvéért vigyél magaddal füldugót is!

fesztival-satrazas-tippek.png

Figyelj, hogy a talaj sima legyen, és ha lehet, legyen nálad felfújható matrac hálózsák és párnák! Sok helyen kapható kempingezéshez való párna, ami kis helyen is elfér.

Legyen a közelben wc, fürdő és vízvételi lehetőség! Elképzelni sem tudod, hogy mennyit javít a komfort érzeteden.

Ismerkedj össze a szomszédokkal! Nyugodtabban fogsz bulizni ha ismered őket és bízol bennük. Felváltva figyelhettek egymás cuccaira és akár új barátokat is szerezhetsz!

2. Italokkal csak óvatosan, fesztivál túlélési tippek

Ha megvan a tökéletes sátorhely, kezdődhet az alapozás! A nyári fesztiválok alapvető velejárója az alkoholfogyasztás, de a több napos program miatt ilyenkor sokkal fontosabb a mértékletesség. A következő fesztivál túlélési tippek segítenek, hogy megőrizd a józan ítélőképességed.

A zenei fesztiválok általában több napig tartanak, ezért ne csapd szét magad rögtön! Ha túl sokat iszol a saját és barátaid buliját is elronthatod, ezért fontos, hogy ne vidd túlzásba. Ráadásul a szervezeted alapból nagyobb terhelésnek van kitéve, ezért fontos, hogy kíméld magad.

Nem szabad egész nap inni! A délelőtt, kora délután legyen a pihenésé, napozzatok, nézzetek körül a fesztiválon és igyatok sok alkoholmentes folyadékot, lehetőleg vizet! Bőven elég, ha késő délután, kora este kezditek az alapozást.

Ne keverjétek az italokat! Válaszd ki, hogy mit szeretnél inni aznap és ahhoz tartsd magad! Ne aggódj, van elég időd, hogy több féle italt is kipróbálj.

Mindig gondoskodj a hidratálásról, iktass be alkoholmentes italokat is! A cukros üdítőket is kerüld, igyál inkább sok vizet! 

A legfontosabb a biztonság: soha ne hagyd őrizetlenül a poharad és ha úgy látod, hogy valaki túl sokat ivott figyelj rá! Nagyon fontos, hogy mindig figyeljetek, vigyázzatok egymásra!

3. A fesztivál szíve és lelke: a koncertek

Ne feledd, hogy alapvetően a koncert élményért jöttetek, ezért ne hagyd, hogy kiessen a fókuszból a zene! A megrendezésre kerülő nyári fesztiválok fellépői mindig különlegesek: több ezer ember kíváncsi a produkciókra, te se maradj le!

Előre tervezzétek meg, hogy milyen koncertekre mentek! Nem baj, ha több részre szakad a társaság, ne erőltessétek egymásra az előadókat!

fesztival-tulelesi-tippek.png

Így lesz tökéletes koncertélményed:

  • Ha közelről szeretnéd látni kedvenced: menj előre már az előző koncert közben, átálláskor már ne mozdulj a kordon környékéről!
  • Ha táncolnál és tombolnál: középtájt a legnagyobb a mozgolódás és elég a koncert előtt kicsivel odamenni. Azért vigyázzatok egymásra, mert előfordul, hogy ezen a részen nagy a lökdösődés!
  • Ha a legjobb hangminőség érdekel: maradj hátul, a keverőpult környékén szól a legjobban a koncert!
  • Ne videózz feleslegesen! Úgyse nézed vissza, és másokat is zavarhatsz vele. Inkább élvezd a valódi zenét és a pillanatra koncentrálj!

4. Töltődj fel a kimerítő koncert után, figyelj az étkezésre!

  • Egyél rendesen és a tested meghálálja! Ha nem akarsz sokat költeni, használd a fesztivál helyi boltjait.
  • Étkezz egészségesen és minél frissebb ételeket egyél! Sok gyümölcs, zöldség, szénhidrát és fehérje kell a megfelelő energia- és vitamin bevitelhez. 

fesztival-tulelesi-tippek_1.png

  • A fesztivál ételek közül is válogathatsz. Nem olcsó, de időnként jól esik egy adag jó minőségű meleg étel.
  • Semmiképp ne feküdj le üreg hassal, de ne is edd túl magad! Az étkezésben is keresd az arany középutat!
  • Vészhelyzetre vihetsz magaddal konzerveket is. Jobb mint a semmi, de nem túl egészséges megoldás.
  • Legyenek nálad vitaminok is, hogy kiegészítsék az étrended!

5. Tisztán az alvás is jobb lesz, a higiénia nélkülözhetetlen!

  • Ha van jó sátorhelyetek, buliztatok és ettetek egy jót, már csak egy lépés van hátra: a tisztálkodás. A higiénia nagyon fontos, hiszen tisztán jobban érzed magad!
  • Időzítsd okosan a tisztálkodást! A legtöbben a koncertek előtt késő délután, vagy reggel zuhanyoznak, ekkor nagyon hosszú lehet a sor. Válassz olyan időpontot, amikor kevesebben vannak!
  • Legyen nálad minden fontos dolog: papucs és törölköző nélkül soha ne indulj el! 
  • Vigyél kézfertőtlenítőt! Napközben sokat segít, ha nem kell mindig csap után kutatnod.
  • Frissítsd magad napközben is: mosd meg az arcod, hónaljad! Nem csak a tisztaság, a hűsítés is jól esik ilyenkor.
  • Gyakran cseréld a ruháid, legyen nálad elég tiszta váltás!

+1 A legfontosabb szabály: érezd jól magad!

Ne feledd, a fesztiválszezon az év leggondtalanabb időszaka! Bár a fesztiválozás lehet kényelmetlen, azért igyekezz inkább a jó dolgokra koncentrálni! Élvezd minden percét: aludj sokat, egyél jókat, látogass el programokra, szerezz új barátokat és vond le a tanulságokat a következő évre!