Kerti szerszámok kisokos 4. rész: Elektromos fűkasza

Amíg tart a jóidő, bőven van tennivaló a kertekben, ezért sokan töltik a szabadidejüket kinti munkával. A nagy érdeklődésre való tekintettel indítottunk egy kerti szerszámok kisokos sorozatot, melyben sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat és azok különböző fajtáit.

elektromos-fukasza.png
A fűkasza a kert méretétől függetlenül az egyik legfontosabb szerszám. Sorozatunk negyedik részében a fűkasza elektromos változatát mutatjuk be.

 Az elektromos fűkasza működése

Az elektromos fűkasza működési elve ugyanaz, mint a benzinesnek. Csupán annyi a különbség, hogy ennél a változatnál a motort áram hajtja. Ez a szerszám nem rendelkezik belső akkumulátorral, így folyamatos áramellátásra van szüksége.

Az elektromos fűkasza általában nagyobb teljesítményű mint az akkumulátoros változat. Ennek köszönhetően nem csak damilos fejjel kapható, létezik pengés változata is.

Hiába körözi le az akkus modelleket, teljesítménye kisebb mint benzines társainak. Ezt azonban kompenzálja a nagyobb forgatónyomaték. Élettartama azonban jóval meghaladja a benzines motor élettartamát, hiszen az úgynevezett szénmentes motor esetében a meghibásodás szinte kizárt.

Fontos észben tartani, hogy ezek a szerszámok nem bírnak el az olyan nagy igénybevétellel járó feladatokkal, mint a benzines fűkaszák.

A Gruppi termékei közt sok más elektromos gépet találhatsz!

A fűkasza elektromos változatának előnyei, mikor válasszuk?

Ha elektromos vagy benzines fűkasza vásárlása előtt állunk, fontos néhány dologgal tisztában lennünk, mielőtt meghozzuk a döntést. Mik az előnyök és mik a hátrányok? Milyen elektromos fűkasza a jó választás?

legjobb-elektromos-fukasza.png

Előnyök:

A legjobb elektromos fűkasza fajták kimagasló teljesítményükről híresek. A jó minőségű alkatrészek és a robosztus kialakítás garancia a megbízhatóságra. 

Mivel szerkezete könnyű, egyszerű dinamikus munkát végezni vele, ráadásul jóval csendesebb mint benzin motoros társa, miközben egyáltalán nem hagy kellemetlen szagokat maga után. 

Hátrányok: 

A hálózati kábel hátránya, hogy csak korlátozott hatótávolságot enged a fűkaszának. Így egyszerre kisebb területet tudunk lenyírni vele, hiszen szó szerint az áramforráshoz vagyunk kötve.

Bár a nagy teljesítményű elektromos fűkasza teljesítménye kimagasló, a benzinmotoros társát nem tudja lekörözni. Igazán nagy munkák elvégzésére ezáltal nem alkalmas. 

Kezdőknek nem ajánlott, ugyanis ennél az eszköznél fokozottan kell ügyelni a biztonságra. A kábel esetleges átvágása munka közben komoly veszélyt jelent, ugyanis ha nem vigyázunk, könnyen áramütés áldozatává válhatunk.

Mikor válasszuk?

  • A legjobb elektromos fűkasza terep az olyan kert, ahol van elérhető infrastruktúra és könnyen hozzáférhető áramforrás.
  • Kertvárosi környezetben ideális választás, mert ahol a szomszédok közel vannak, nagy hasznát vehetjük annak, hogy kisebb zajjal jár és szagtalan, így kevésbé zavaró.
  • Ha csak kisebb elérhető területen kívánunk dolgozni, ez a nekünk való szerszám!
  • Akkor is érdemes ezt választani, ha nagy teljesítményre van szükségünk, de nem professzionális szinten szeretnénk használni. Nagy terület és nehéz terep nyírására alkalmas eszközért nézzünk szét az egyéb kerti szerszámok között.
  • Akinek fontos a kényelem, szintén jól jár ezzel a kisebb súlyú szerszámmal, hiszen a könnyű szerkezetet könnyű kezelni is.

Szeretnéd rendbe tenni a kerted kedvező áron? Kerti szerszámokért nézz körül a Gruppi.hu-n!

A legjobb elektromos fűkasza használati és karbantartási tippek

Az elektromos fűkasza összeszerelése, használata és karbantartása nem bonyolult, azonban a sikerhez fontos, hogy megismerkedjünk a következő egyszerű lépésekkel.

elektromos-fukasza-hasznalata.png

Használata:

  • Az elektromos fűkasza indításához először nyomjuk meg a főkapcsoló biztosítékát, aztán a főkapcsolót!
  • A kábelt mindig jól láthatóan vezessük és munka közben figyeljünk magunk mögé is!
  • Ne végezzünk a törzsünkkel nagy forgásokkal járó vágó mozdulatot, nehogy belevágjunk a kábelbe!
  • A készüléket ne tegyük ki esőnek vagy nagy nedvességnek!
  • Az elektromos fűkasza használata közben 15 méteres körzetben ne legyenek mások!
  • Amennyiben a damilos változatot választjuk, használjunk védőfedelet!
  • A fűkaszát mindig hevederrel használjuk! A kisebb súlyú elektromos fűkaszák esetében vállon átrakható hevedert szoktak használni.
  • Használjunk védőszemüveget, vagy plexi védőpajzsot magunk előtt!
  • Használjunk áramvédő kapcsolót, a kábel elvágásának veszélye miatt!
  • Amikor éppen nem használjuk, tároljuk száraz helyen!

Karbantartása:

Néhány elektromos fűkasza alkatrész és egyéb szerszám kellékek érzékenyek tudnak lenni. Ezért fontos, hogy mindig nagy odafigyeléssel végezzük a karbantartást, amely a következő műveleteket tartalmazza:

  • A fűnyíró damilja idővel kiszáradhat. Hogy kiváló állapotban maradjon, a feltekert vagy szabadon álló tartalék húrt tároljuk műanyag zacskóban egy kiskanál vízzel!
  • A készülék tisztításához csak finom szappant és nedves rongyot használjunk!
  • Ne tegyük a készüléket vízbe!
  • Ne spricceljünk rá vizet!
  • Akadályozzuk meg, hogy bármiféle folyadék kerüljön az elektromos fűkasza belsejébe!
  • Ne tisztítsuk magas víznyomással!

A húros vágóél a védőfedél szélén idővel eltompulhat. Javasoljuk, hogy rendszeresen élezzük meg egy reszelővel.