Egy elhanyagolt kert rendbetétele lépésről lépésre

A tavasz beköszöntével itt az ideje rendbe tenni kertünket, hogy a nyarat már nyugtató környezetben élvezhessük.

kertrendezes-otletek.png

Minden átalakítási projekt költségekkel jár, viszont ha megvannak a kertrendezés ötletek, és megterveztük a folyamat minden egyes lépését, akkor a kertrendezés olcsón is megúszható.

TIPP: Készíts költségvetési tervet! Kutass az interneten, olvass ehhez kapcsolódó magazinokat vagy kérd ki profik véleményét a témában! 

A kertrendezésnél is fontos az inspiráció, így mielőtt a konkrét lépésekkel kezdenénk,  Vegyük sorra a főbb stílusokat!

A kertek fajtái

Az angol kert

Angol kertet szeretnénk, ahol a pázsit van a középpontban és a legnagyobb felületeket fű borítja? Akinek tetszik a sövények és bokrok által alkotott hangulat, az elágazó utak és a kövekkel elválasztott virágos részek, azoknak ez remek választás.

Ebben az esetben a fákat, díszcserjéket és virágokat úgy kell beültetni, hogy a növények elrendezésében semmilyen szabályosság ne legyen. Az utak legyenek gondosan ápoltak, de vonalvezetésük kerülje szabályosságot. A fák ligetszerű csoportokban vagy nagyobb, gyepes területeken egyenként helyezkedjenek el! Az angolkert szépségét emelik a kisebb tavak, a kerten átfutó patakok. A fák és cserjék mellett előszeretettel ültetnek az angol kertekbe importált díszfákat és díszcserjéket, különösen platánokat.

Alexander Pope angol költő volt az első, aki összeszedte és leírta az angol kertek jellemzőit:

  • Illeszkedjen a tájhoz, ne váljon el a természetes környezettől!
  • Ne legyen geometriailag szabályozott!
  • Legyen kontrasztos!
  • Kerítés nélküli,
  • Csoportos, fel-felbukkanó növények övezzék!

elhanyagolt-kert-rendbetetele.png

A francia kert

Esetleg a francia, vagy más néven, barokk kertépítészeti stílus áll közelebb a szívünkhöz? Helyezzük előtérbe a szimmetrikus mintákat, az egyenes gyalogutakat, fasorokat, valamint a virágok geometriai formákba való elrendezését! 

Ez a stílus lassan fejlődött ki. Először geometrikus kerttervek születtek szimmetrikus növénykiültetésekkel. A kertek alaprajzait körök, négyzetek, három-, hat- és nyolcszögek uralják. A barokk kerteket a klasszikus tökéletességre való törekvés jellemzi.

A típus sajátosságai:

  • A parterre-l, azaz úttal vagy sövénnyel határolt virágágyi kiültetés
  • Hármas útvezetés, a keresztutak háromszög és sokszög alakú parterre-ek kialakítása
  • Minden növény szabályos geometriai formára van nyírva
  • A történelem során a fényűzést, a pompát és a hatalmat reprezentálta
  • Megtalálhatóak benne többek között citrom, narancs, mandarin fák és pálmák

A modern vagy minimalista kert

Nem lesz sok időnk később gondozni a kertet, de ragaszkodunk a magas esztétikai élményhez? Ebben az esetben a minimalista kert a legmegfelelőbb választás, melyet elsősorban a nyitott terek és kevés egzotikus növény jellemez. Jó választás ezekhez az oszlopos növekedésű cserjefélék és az alacsonyabb termetű, gömbkoronás fák, ezeket ugyanis nem kell nyírni ahhoz, hogy hengeres vagy gömbszerű alakjuk legyen.

Egy modern minimalista kert főbb jellemzői:

  • Fő vezérelvei a letisztultság, az egyszerűség, és az átláthatóság.
  • Egyértelmű, szabályos geometriai formák dominálnak, vagyis az egyenes vonalak, körívek, négyzet és téglalap minták uralják a látványt.
  • Kevés az élénk színű, rikító megjelenésű virág, ugyanakkor a mértanilag zárt formákat hasznos lehet oldani némi virággal vagy kevésbé szabályos alakzatú dísznövénnyel, például díszfűvel.
  • Az épített elemek, dekorációs tárgyak is követik az egyszerűség elvét.
  • Elsősorban a kisebb alapterületű kertekben érvényesül jobban.

A rusztikus kert 

Fontos  számunkra a hagyományőrzés? Akkor egy rusztikus kert kiépítésében kell gondolkodnunk, ahol őshonos virágok, rengeteg fa felület és bútor található.

A rusztikus kertnek is megvannak a szabályai, alapvetései. Ha emellett döntünk, akkor érdemes megtervezni, hogy mik azok a legfontosabb jellemzők, dekorációk, amik egységes képet, harmóniát ajándékoznak kertünknek.

kert-rendbetetele.png

Egy kis kerti szekrény és asztal nagy segítségünkre lehet egy ilyen kertben és még remekül is mutat, ha megfelelően kezeljük, alakítjuk át azokat. Használhatunk erre a célra régi konyhaasztalt, kredencet vagy akár raklapokat.

Mindenütt akadhatnak kopott lavórok, öreg, zománcozott vödrök, tejeskannák, kocsik, talicskák, hordók, amelyek egyedi, falusias hangulatúvá varázsolják a teraszt, verandát, ha növényekkel gazdagítjuk. A megfelelő helyen, ötletes növény elrendezéssel, ezek mutatós dézsává alakíthatók. Az ötletek tárháza határtalan.

A rusztikus kert jellemzői:

  • Egyfajta rendezett vadon benyomását kelti
  • Természetes anyagokat használnak a létrehozásához - fa, kő, tégla
  • Sok a tarka virág, és főleg az igénytelen növény- körömvirág, százszorszép, mályva, krizantém, napililiom, írisz, dália, mászórózsa, páfrányok vagy a nappali liliomok
  • A virágokat véletlenszerűen is el lehet ültetni
  • Az utak természetes anyagokból is készülnek - kavics, homok, fa ás általában nem is egyenletesek, hanem kanyargósak

Megvan az inspiráció? Jöhet a tervezés!

 

Mire figyeljünk a kert tervezése során?

Érdemes tisztában lenni a kertünk néhány adottságával, mint például a talaj fajtája és a napsütéses órák száma. Ezek alapjaiban határozzák meg, hogy milyen növényeket ültethetünk majd a kertben. Ebben a szakaszban fontos a kutatómunka vagy egy szakember véleményének kikérése, hogy tényleg alkalmas legyen a kertünk a választott növények eltartására. 

TIPP: Ha szeretnénk zöldségeskertet, akkor azt napfényes, szélvédett helyre érdemes telepíteni. Ennek kialakítása során figyeljünk, hogy mely növények érzik jól magukat egymás társaságában.

Ha szeretnénk virágokat, de nem a kertészkedés a fő hobbink, akkor érdemes kisebb igényű virágokat választani, amik nem igényelnek sok törődést.

kertrendezes-olcson.png

Ezeket figyelembe véve, ha a kertet multifunkciósra szeretnénk berendezni, akkor fontos a különböző terek felosztása, egymástól való elkülönítése az esztétikus, rendezett kinézet érdekében. Érdemes külön helyet hagyni a grillezésre, étkezésre, a gyerekeknek, a virágoknak vagy a zöldségeknek.

A Gruppi-n kerti berendezések széles választékával találkozhatsz!

A kertrendezés lépései

Tervezés után kezdődhetnek a munkálatok. Először is a rendezéssel fogunk foglalkozni későbbi munkánk megkönnyítése érdekében. Utána a szintek, emelvények és a többi előre kijelölt elkülönített rész kialakítása következik, majd az ezeket összekötő kerti ösvényeken érdemes dolgozni. Ha ezekkel megvagyunk, akkor kezdhetünk ültetni, mert házat építeni is csak a megfelelő alapozás után szabad.

Ezután következika kertben lévő felesleges tárgyak, nem használt romos sufnik, tárolók és téglarakások eltávolítása. Ha levágtuk a megnőtt füvet, kiszedtük a gyomokat, esetleg felszánottunk és új réteg földet terítettünk le, vagy csak a meglévőt dúsítottuk fel jobb minőségűvel, akkor jöhet a különböző részek kijelölése.

gazos-kert-rendbetetele.png

Ha ezt rögtön az elején megtesszük, akkor sokkal kisebb annak az esélye, hogy a munkálatok folyamán kárt teszünk a már elültetett növényeinkben és az alapanyagok szállításának logisztikai részét is nagyban megkönnyíthetjük ezáltal. Ha például a fedett terasz megoldások érdekelnek minket és ilyet szeretnénk építeni, az olyan mértékű munkálatokkal járhat, amit a növények is biztos megéreznek. Ebben a szakaszban kell foglalkozni a sziklakertek, szinteltolások kialakításával is, így ha például szeretnénk egy virágágyást téglából, akkor ez a megfelelő alkalom azok odahordására.

Amint ezekkel kész vagyunk, el is kezdhetjük kialakítani a tervek alapján az ösvényeket. Legyen az burkolt vagy csak körbekerített kerti járda, ezt is mindenképp érdemes még a beültetés előtt elvégezni.

Az utolsó lépés pedig a várva várt beültetés, ami felteszi az i-re a pontot egy korábban gazos kert rendbetétele folyamán. Itt ügyeljünk arra, hogy a nagyobbakkal kezdjünk és úgy haladjunk a kisebbek felé. Elhelyezésük során, figyeljünk az egyes növények igényeire!

Az elvadult kert rendbetétele utáni feladatok

A kert elkészülte után is figyelmet és gondozást igényel. A növényeket locsolni, metszeni kell, de a rendszeres fűnyírás sem maradhat el. Sőt, a kártevők irtására is időt kell szakítani annak érdekében, hogy kertünk szépsége sokáig megmaradjon. Ha medencét vagy halastavat is telepítettünk, akkor az is rendszeres karbantartást igényel, különben gyorsan meglátszik rajta, hogy elhanyagolták.

Az egzotikus növényeinket védeni kell a hidegtől, másokat nagy melegben gyakrabban öntözni. A növényekre tehátmindenképpen figyeljünk, mert könnyen elveszíthetünk egy-egy kényesebb fajtát, ha elhanyagoljuk ezeket a feladatokat. 

Problémát okoz az öntözés? Nézz körül a webáruházunkban!

A növények és a gyep tápanyag ellátásáról is gondoskodnunk kell. Biztosítsunk igényeiknek megfelelően számukra tápszert vagy adott esetben műtrágyát!

kertrendezes-lepesei.png

Ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez szükségünk lesz eszközökre, amelyek elengedhetetlenek egy kert gondozása során. Kelleni fog a fák, tuják és bokrok ápolásához fűrész és sövényvágó, a gyep karbantartásához szegélyvágó, a levelek összeszedéséhez gereblye, a virágágyásokban lévő föld átmozgatásához ásólapát. Ha olyan növényeink is vannak, melyek például visszametszést igényelnek, mindenképp jó, ha van otthon kertészeti olló vagy metszőolló.

Ha kerti szerszámok után kutatsz, itt megtalálod a szükséges darabokat!