Tudatos online vásárlás 10 lépésben - Így rendelj okosan a netről

Az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt az online kereskedelem népszerűsége, amit a világjárvány még jobban felgyorsított. Akár kényszerből, akár a kényelem miatt, de egyre többen voksolnak a vásárlás egyszerűbb és könnyebb formájára

Nem csoda, hiszen az online vásárlás előnyei mindenki számára ugyanazok: nem csak a sorbanállást és a csalódást kerülhetjük el, de általában sokkal szélesebb termékpaletta áll rendelkezésünkre, ha esetleg nem találjuk az áhított terméket, mint egy hagyományos üzlet polcain. Nem kell bajlódnunk a cipekedéssel sem, és ha biztonságos webáruház virtuális kosarát töltöttük meg, könnyen vissza is küldhetjük az árut, ha valamiért nem nyerte el a tetszésünket. 

tudatos-online-vasarlas.png

Néhány tévhittel ellentétben az online vásárlás egyáltalán nem kockázatosabb, mintha a boltokban vagy a piacon személyesen fizetnénk ki a kiválasztott termékeket. Természetesen van néhány szabály, amit érdemes betartani. 

Ha az alábbi pontokat szem előtt tartod, garantáltan nem ér csalódás az online vásárlás világában sem!

 

1. Csak megbízható forrásból vásárolj online!

A biztonságos online vásárlás első és alapvető szabálya, hogy vagy olyan kereskedőtől rendelj, akit jól ismersz, vagy akivel a  környezetedben többeknek volt már pozitív tapasztalata. Ennek ellenére, a biztonságos vásárlás az interneten nem csak a bejáratott forrásokból lehetséges. 

Ha nem hallottál még az adott online áruházról, nézd meg, hogy a weboldaluk lábjegyzetében szerepelnek-e céges adatok! Létezik elérhetőségük, ügyfélszolgálatuk? A kereső ismeri az áruházat? Találsz róluk visszajelzéseket a neten, a közösségi média csatornákon? Érdemes akár az ismerőseid körében is érdeklődni, hogy ki találkozott már velük

Ha nem sikerült 100%-ban meggyőzniük a megbízhatóságukról, inkább ne innen rendelj! Hidd el, sokan árulják még ugyanazt a terméket! Ha pedig egy bolttal nagyon elégedett voltál, érdemes “hűségesnek” maradni hozzájuk, és a jövőben is az ő oldalukat felkeresni.

2. Ellenőrizd le a terméket!

A tudatos vásárlás következő lépése, hogy alaposan áttanulmányozzuk a kiszemelt terméket. Olvasd el a termékleírást, nézd meg, elérhetőek-e képek, videók, és mindenképpen böngészd át a vásárlói véleményeket is! A legjobb, ha a webáruháznak saját blogja is van, ahol tájékozódhatsz a különböző előnyökről, javaslatokról!

3. Győződj meg róla, hogy a számodra legjobb terméket a legjobb áron vásárolod!

A pár forintért hozzádvágott csúcskategóriás telefonok általában gyanús webhelyekről fognak feléd kacsintgatni, de azért nem muszáj rögtön a legrdágább lehetőséget kiválasztani. Főleg informatikai eszközök esetében jellemző, hogy a megbízható webshopok ajánlatai is különböznek. online-kartyas-fizetes.pngA legideálisabb megtalálásához használj ár-összehasonlító oldalakat! Légy résen az akciók miatt, de jól jegyezd meg az alapárat is! A Black Friday alkalmából háromszor annyira felárazott, majd 20%-kal leakciózott termékkel nem biztos, hogy tényleg jól jársz.. A tudatos online vásárlás velejárója az is, hogy álljunk ellen a kísértésnek, és csak azt rendeljük meg, amire valóban szükségünk van

4. Online bankkártyás fizetés - csak biztonságosan

Az adataidra úgy kell vigyáznod, mint a szemed fényére, különösen, ha a bankkártyádról van szó! Mielőtt bepötyögnéd az életed, az online bankkártyás fizetés pontnál alaposan nézd meg, ismerős-e a fizetési felület, illetve hogy az oldal rendelkezik-e biztonsági tanúsítvánnyal

5. Vásárolj közeli kereskedőktől!

Az online vásárlás egyik hátulütője kétségkívül a környezetszennyezés, de sajnos akad, amit a szomszéd termelői piacon legjobb szándékunk ellenére sem tudunk beszerezni. Szerencsére a tudatos vásárlás nem feltétlenül ellentétes az e-kereskedelemmel. Ha odafigyelsz arra, hogy ne Timbuktuból rendelj magadnak hajgumit, máris csökkented a szállításból fakadó szénlábnyomodat. 

6. Válaszd a csomagautomatás átvételt!

Ha a szállítási feltételek között szerepel ilyen opció, van a közeledben automata vagy átvevő hely, és nem konyhaszekrényt vettél, ezzel szintén hatékonyan lerövidítheted az áru szállításának útját. Ráadásul így nem kell azon izgulnod, hogy biztosan zuhanyzás közben fog csengetni a futár. csomagkuldes.png

7. Kerüld a felesleges csomagolásokat!

Ha teheted, válassz csak lebomló csomagolást (pl. kartondobozban érkezzen a termék), ha pedig több dolgot is vásárolnál ugyanabból a webáruházból, egyszerre rendeld meg! Akár a kollégákkal, barátokkal is összefoghattok egy közös rendelés érdekében.

8. Ne töröld ki az online vásárlás során kapott e-maileket!

Fizetési visszaigazolás, rendelési azonosító, e-számla: minden vásárláshoz kapcsolódó levél fontos lehet! Probléma esetén ezekből tudsz tájékozódni, illetve reklamációnál is szükséged lesz rájuk

9. Légy tisztában a vásárlói jogaiddal!

Vásárlóként sokkal több jogod van, mint gondolnád! Ne hagyd, hogy kihasználjanak! Online bankkártyás fizetés előtt fontos az általános szerződési feltételek átolvasása. Egy biztonságos webáruház oldalán biztosan szerepel az elállási jog is: a terméket bizonyos időn belül visszaküldheted akkor is, ha csak meggondoltad magad. 

10. Írj véleményt a termékekről!

Segítsd a többi vásárlót a tudatos választásban! Hajlamosak vagyunk csak akkor visszajelzést adni, amikor  elégedetlenségünknek adunk hangot. Pedig a pozitív tapasztalatok is ugyanilyen fontosak, hiszen támogatják vásárlótársainkat a minőségi szolgáltatások megtalálásában.