Modern konyha ötletek - nemcsak ételművészeknek

Egy konyha, legyen szó bárkiről vagy bármilyen élethelyzetről, központi szerepet játszik egy otthon életében. Egyetemistaként azért, hogy gyorsan összedobjunk valamit, pároknak a közös főzések vagy romantikus vacsorák helyszíneként, míg egy család életében a növekedésben lévő szervezet folyamatos ellátásának funkcióját tölti be. Mindig a konyhában van a legnagyobb élet!

A konyha viszont egy ideje már jóval több, mint funkciót ellátó rész a lakásban, ugyanis a belsőépítészet és a különböző lakberendezési trendeknek köszönhetően a megjelenés és az esztétika vált a mérvadóvá egy modern konyha kialakítása során.

helytakarekos-konyha-otletek.png

Bár a megjelenés nagyon fontos, mindig szem előtt kell tartani a praktikusságot is, így összegyüjtöttünk néhányat a legmodernebb konyha ötletek közül, amelyek biztosan a hasznodra lesznek, akár otthon építés, felújítás előtt, de még akkor is ha csak rendszerezni szeretnéd a lakást vagy ha egyszerűen csak rendet szeretnél rakni.

 

Hogy fest egy trendi konyha 2022-ben?

Csakúgy, mint minden stílus esetében, a főzőhelyiség design trendjei is folyamatosan változnak. Ebben a nagy zajban nem egyszerű tájékozódni, viszont van egy irányzat, ami az utóbbi évek trendjeit vezérelte és egész biztosan segítségedre lesz egy konyha berendezése során. Ez pedig nem más, mint a minimalizmus, aminek néhány ismertetőjegyét mi is bemutatjuk. 

A színek fontosságát nem szükséges részletezni, ha az ember számára fontos egy konyha berendezése. Ám, az egyszerűség elvét követő irányzat nemcsak a konyhai eszköz készlet és egyéb kiegészítők területére korlátozódik, ugyanis a padló, falak és a különböző bútorok meleg színét és természetes hatását is propagálja. 

És ha már a természet, különös figyelmet szentel a fa anyagoknak, valamint a különböző növényeknek és virágoknak. Erre a célra például a különböző fűszernövények tökéletes lehetőséget biztosítanak, amelyek nem csak az ételeknek tesznek jót, hanem a szemeknek is.  

konyha-berendezes-otletek.png

Ami pedig az egyik fő elve a minimalzmusnak, az a rendszerezés. Ezt többféleképpen is lehet értelmezni. Egyrészt, a konkrét polcrendszerek átrendezését egy nyitottabb, akár üveggel elzárt részekben. Másrészt pedig a praktikus konyhai eszközkészlet tekintetében, amely csak a fontos és nélkülözhetetlen konyhai kiegészítők tárolását helyezi előtérbe.

Konyha berendezés ötletek: ha nincs konkrét elképzelésed, akkor inspirálódj Instagramon és Pinteresten vagy kérd belsőépítész segítségét!

Rend a lelke mindennek: helytakarékos konyha ötletek

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy nem talált valamit a szekrényben vagy fiókban és azt érezte, hogy a tűt keresi a szénakazalban.

A konyhai rendszerezés nem egyszerű, a felhalmozás veszélye mindenkit fenyeget. Nem tudhatjuk, hogy mely eszközök lehetnek egyszer majd a hasznunkra vagy éppenséggel annyira megtetszik egy, a sok ezer ötletes konyhai kiegészítők közül az IKEA-ban, melynek még az ára is annyira kedvező, hogy egyszerűen nem tudunk nemet mondani rá.

Az egyszerűség hívei megtanulták, hogy a modern konyha kialakítása szempontjából az első, hogy megszabaduljunk a mindentől, amit nem használunk. Ideértve mindent, még a konyhai eszközök gépek általi megfelelőit is!

konyhai-rendszerezes.png

Fő a mértékletesség! Ez a mondat leginkább étkezés közben hangozhat el egy konyhában, pedig néhány konyhai eszköz készlet esetében is mondhatta volna bárki. Mindenkinek lapul a konyhájában egy-egy olyan konyhai kiegészítő, amelyet nyert vagy a rokonoktól kapott ajándékba és még sohasem használta. De gondolhatunk az egyszerű bögrékre, befőttes üvegekre, amikből már annyi van a szekrényben, hogy alig férnek el. Ebben az esetben kell szelektálni, szortírozni és feltenni a következő kérdéseket: Erre biztosan szükségem van? Fogom én ezt valaha használni? Sok kiegészítőnél a válasz valószínüleg “nem” lesz. 

A szelektálás már csak azért is fontos, mert az egészségünk is kockán foroghat. Sok esetben találkozhatunk például rozsdás fém eszközökkel vagy sérült teflonokkal, amik helyett mindenképpen vegyünk újat! Illetve, annak érdekében, hogy az ilyen praktikus konyhai eszközök esetében elkerüljük bajt, tároljuk őket megfelelően!

Alapvető konyhai felszerelések és kiegészítők

Nagyon fontos viszont olyan kiegészítőkkel tervezni egy konyha berendezése vagy egy modern konyha kialakítása során, amelyekről tudjuk, hogyha ha nem is élethosszig, de sok éven át hűséges társunk lesz. Garantáljuk, hogy ezekkel az eszközökkel a konyha ötletek tárházát nyitja mindenki számára.  

Az étkészlet mindannyiunk számára elengedhetetlen kelléke egy háztartásnak. Érdemes több darabos szettben vásárolni, hogy fel legyünk készülve a legváratlanabb látogatásokra is. Hogyha még nem is vagyunk konyhatündérek, legalább tudjunk miből étkezni!

Éhes fogakhoz, éles kés is kell! A főzés területén valamivel jártasabbaknak elengedhetetlen eszköz a különböző húsok és zöldségek vágásához. Ajánlatos, hogy legyen a fiókunkban:

  • Kis kés 
  • Nagy kés
  • Hámozó kés
  • Recés kés
  • Kenőkés 
  • Aprító kés

konyhai-felszerelesek-es-kiegeszitok.png

A konyhai balesetek elkerülése végett mindenképp figyeljünk arra, hogy a kisgyermekektől elzárva tartsuk, valamint ne feledjük, hogy bizonyos konyhai kiegészítők, mint például egy vágódeszka vagy egy késélező számtalan kellemetlen helyezettől megkímélhet minket a konyhában.

Egy igazi ételművész számára elengedhetetlen a különböző edények, serpenyők megléte, hiszen bármilyen étel készítéséről is legyen szó, mindenképp szükség lesz rájuk. Legyen szó egy rántottáról, palacsintáról vagy egy sült oldalasról, mindenben segítségünkre lesz.

Konyha ötletek: Az ilyen konyhai eszköz készlet esetében is fennáll az elhasználódás veszélye, ezért fontos, hogy rozsdamentes acélt vásároljunk!

Elsőre nem is gondolnánk, pedig a keverőtálak sokban megkönnyíthetik a tennivalóinkat a konyhában. Azon kívül, hogy főzés előtt meg tudjuk bennük mosni a zöldségeket és a húsokat, tészták kikeveréséhez, tojás felverésére is alkalmas. Ha pedig esti filmnézéshez készülődünk öntsük ki bele a nassolni valókat! Érdemes tehát több méretben is beszerezni.

Segítség a főzésben, avagy a modern konyhai gépek fontossága

Ritkán gondolunk bele, pedig nagyanyáink korában elképzelhetetlen lett volna az, ami mára már természetes a számunkra, hiszen a konyhai kisgépek háztartási gépek alapkellékeivé váltak. Nem ok nélkül, hiszen az ilyen ötletek modern konyha-szerte időt és energiát spórolnak meg nekünk. 

Elég csak a robotgépre gondolni, amit akár a konyhatündérek jobb kezének is nevezhetnénk, hiszen rengeteget segítenek a finom ebédek elkészítésében, így a tészta dagasztásban és a habverésben többek között.

A modern konyha ötletek körbejárásakor nem szabad szó nélkül elmenni az utóbbi évek egyik nagy innovációja mellett sem. Az airfryer, másnéven olajmentes sütő amellett, hogy kis helyet foglal sokkal kevesebb olajat használ, mint egy fritőz, így egészségesebb ételt kapunk a tányérunkra ezáltal. Képes többek között sültkrumpli és rengetegféle hús elkészítésére is. 

modern-konyha-otletek.png

A nap legfontosabb étkezéséről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mondván, hogy minden reggel egy rohanás. Pedig rengeteget képes javítani a közérzetünkön, már az is, hacsak egy gyors paninira vagy egy palacsintára van időnk. A bőségesebb reggelik kedvelőinek pedig egy reggeliző állomás segít elkészíteni a reggeli kávét és pirítóst egyszerre. 

Az ötletes konyhai kiegészítők száma végtelen!