Mi szükséges egy otthoni gyógyszeres doboz összeállításához?

A legtöbb háztartásban található valamilyen elsősegély- vagy gyógyszeres doboz, azonban ez még sajnos nem jelenti azt, hogy be vagyunk biztosítva baj esetén. Azonban ha az elsősegély doboz tartalma megfelelő, nincs miért aggódni.

A hiánytalan felszerelés segítségével időben el tudjuk látni a sérüléseket, enyhíteni tudjuk a tüneteket és a fájdalmat, sőt, adott esetben azt is megúszhatjuk, hogy be kelljen menni az éjszakai ügyeletre.  Az elsősegély doboz nem csak váratlan baleset esetén hasznos, akkor is jól jöhet, ha valamilyen sérülés vagy betegség miatt ágyhoz vagyunk kötve.

otthoni-gyogyszeres-doboz.png

Az elsősegély doboz tartalma

Az elsősegély készlet főleg a sérülések ellátására hivatott, míg a gyógyszertartó doboz a megbetegedéses tüneteket enyhítésében lehet segítségünkre. Mivel sose lehet tudni, hogy mikor lehet rájuk szükségünk, érdemes ezeket  könnyen hozzáférhető helyen tárolni, például a fürdőszobaszekrényben vagy a konyhában.

De mégis miből is álljon az elsősegély doboz tartalma?

A kis/közepes sérülések ellátásához elengedhetetlen darabok:

  • A seb tisztításához használható sebfertőtlenítő oldat, pl. Betadin,
  • Sebtapasz a kisebb, steril kötszer (gézlap, fásli) a nagyobb sérülések bekötéséhez
  • Kisolló és ragtapasz, hogy a kötés a helyén maradjon
  • Balzsam az égési sérülések kezelésére (pl. Panthenol)
  • Egyéb fertőtlenítő és sebgyógyulást segítő kenőcs

Megbetegedés esetén, vírusos időszakban jó, ha az otthoni gyógyszertár a következőkkel van feltöltve:

  • Vitaminok, a megelőzés érdekében
  • Orrcsepp vagy orrspray, esetleg légúttisztító stift
  • Láz- és fájdalomcsillapító
  • Köhögéscsillapító
  • Lázmérő

FONTOS: mindig felül kell vizsgálni a meglévő gyógyszereket! A lejárt szavatosságú gyógyszer bármely gyógyszertárban leadható.

Lázmérő, avagy az otthoni gyógyszertár egyik legfontosabb szereplője

Az otthoni gyógyszeres doboz egyik régóta fontosnak számító kelléke a lázmérő. A láz kimutatása mellett segítséget nyújt még a nők termékenységi csúcsának meghatározásában is, így erre az eszközre nem csak betegség esetén lehet szükség. Az elsősegély készlet e fontos szereplője korábban a higanyos változatban volt a legelterjedtebb, ám mostanra ezt a típust betiltották. Helyette ma már a sokkal praktikusabb és biztonságosabb digitális darabokat használjuk.

Az infra lázmérő a pandémia kezdete óta szinte mindenhol elterjedt, ugyanis számos helyzetben és helyen (pl. Repterek, intézmények, kulturális események) vezették be a testhőmérséklet mérést. Ennek a típusnak a népszerűségét többek közt az hozta meg, hogy érintésmentesen használható, így sokkal higiénikusabb a régebbi típusoknál. Az érintésmentes használat azonban nem csak az intézmények bejáratánál hasznos: a Covid miatt otthon is fontos, hogy óvatosabbak legyünk, az infra lázmérő segítségével pedig könnyebben vigyázhatunk egymásra. 

További előnye, hogy könnyen kezelhető és gyorsan (szinte azonnal) megmutatja az eredményt, mégis pontos. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhető, hogy kifejezetten bababarát eszköz, hiszen hipp-hopp megmérhetjük vele a kicsi hőmérsékletét, anélkül, hogy a kényelmetlen procedúrával terhelnénk.

Modern elsősegély készlet alap darabja

Ha azt hinnénk, hogy az elsősegély doboz tartalma teljes, tévedünk: a modern elsősegély készlet egyik alap darabja a vérnyomásmérő. Ez a felszerelés szinte minden olyan háztartásban megtalálható az otthoni gyógyszeres doboz, ahol idősek élnek. A nagycsaládosok körében leginkább a digitális változat az elterjedt, hiszen ennek kezelése egyszerű, nem igényel komolyabb szakértelmet. A digitális mellett többféle alternatíva létezik, pl. az automata és a csuklóra szerelhető típusok.

digitalis-vernyomasmero.png

Mire figyeljünk a vásárláskor?

Ha az otthoni elsősegély doboz még híján van a vérnyomásmérőnek, mindenképp érdemes beszerezni egyet. Hogy biztosan jól válasszunk, érdemes néhány szempontot figyelembe venni a vásárláskor. 

Méret:

A Felkaros vérnyomásmérők többféle méretben kaphatók, készülnek gyerek és felnőtt mandzsettaméretben is. Mind a hatékonyság, mind a kényelem szempontjából fontos, hogy a megfelelőt válasszuk.

Tipp: Aki valamilyen oknál fogva nem tud felkaros mandzsettát használni, annak elérhető csuklóra helyezhető verzió is.

Pontosság:

Léteznek klinikailag validált mérők, melyek garantáltan pontos eredményt mutatnak, azonban idővel ezek is veszítenek pontosságukból, így érdemes őket időnként újrakalibrálni.

Tipp: Hogy meggyőződjünk a pontosságról, vigyük magunkkal az orvoshoz és vessük össze az ottani eszközön mért eredményekkel.

Ár:

A vérnyomásmérők ára széles skálán mozog, amit nagyban befolyásol az elérhető funkciók száma. Fontos, hogy meghatározzuk, milyen célra használjuk (pl. van-e szükségünk beépített memóriára), és ez alapján válasszunk.

Tipp: A legfontosabb a pontosság, az extra funkciók egy része kiváltható akár egy papírral és tollal.

Mivel bővítsük még a gyógyszeres doboz tartalmát?

A gyógyszertartó persze sosem lesz teljes, mindig akad néhány hasznos gyógyszer és felszerelés, ami segítséget nyújt számos helyzetben. Ilyen eszköz a véroxigénszint mérő is. Ennek a kis méretű, ujjra csiptethető szerkezetnek a segítségével információt kaphatunk a vörösvérsejtek állapotáról és azok oxigénszállító kapacitásáról. Természetesen bárki dönthet úgy, hogy mérni kezdi a véroxigénszintet, azonban vannak, akiknek különösen ajánlott az eszköz használata.

elsosegely-doboz-otthonra.png

A szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségekben szenvedőknek fontos, hogy pontos infórmációt kapjanak állapotukról, de a szakemberek a várandós nők és a sportolók számára is ajánlják a véroxigénszint mérő használatát.

Értékhatárok és jelentésük:

  • 100-96%: nincs miért aggódni, egészségesek vagyunk
  • 95-90%: kicsivel a normális alatt van, a megelőzés érdekében érdemes általános kivizsgálásra menni
  • 88% alatt: azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez az érték valamilyen betegségre utal 

Útitárs a kinti tevékenységeknél is: elsősegély doboz autóba

Jó, ha van egy külön gyógyszeres doboz utazáshoz is, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor kellhet elsősegély. Akár kirándulni, akár sportolni megyünk, de akkor is ha csak elutazunk valahova, fel kell készülni a kisebb balesetekre, rosszullétekre. Ezt a készletet érdemes az autóban tárolni, hogy bármikor kéznél legyen. Az autóba való és/vagy kiránduláskor, sportoláskor használt elsősegély doboz tartalma nagyjából megegyezik az otthoni gyógyszeres doboz gyógyszertartó tartalmával, néhány kivételt leszámítva

A kirándulások alkalmával szükség lehet fertőtlenítőre, sebtapaszra, ragtapaszra, kötszerre, ha megsérülnénk, valamint azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a természetben rovarcsípéseknek is ki vagyunk téve, így szúnyogriasztó spray, csípés tüneteit enyhítő gél és kullancskiszedő csipesz is legyen az elsősegélydobozban.

Ha erdőben, parkban voltunk, nézzük át egymást, különös tekintettel a hajlatok, fül, nyak tájékára. Ha kullancsot találunk, a csipesz segítségével azonnal távolítsuk el!

Sportoláskor is utolérhet a baj, könnyen szerezhetünk horzsolásokat, sebeket, vagy akár izomhúzódás is érhet minket.

A sebtisztításra és kötözésre alkalmas szereken kívül ezért fontos, hogy az izomhúzódás kezelésére is fel legyünk készülve. Így a megfelelő elsősegély doboz autóba való változatához jó, ha tartozik fásli és kineziológiai tapasz is. Ez utóbbi használatához kérjük szakember segítségét!