Pitiáner bosszú az utakon

Napjainkban egyre sűrűbben találkozhatunk olyan hírekkel és történetekkel, melyeknek a büntetőfékezés áll a középpontjában. Ennek egyik oka lehet, hogy felgyorsult életünkben a folyamatos rohanás sokkal ingerlékenyebbé és idegesebbé teheti az embereket, és mivel egyre több autó közlekedik az utakon a nagy számok törvénye alapján egyre több az offenzív vezetési stílussal rendelkező autós is.

Ezt a nagyvárosi, főként budapesti autósok az elviselhetőnél sokkal gyakrabban is tapasztalják. A másik ok, amiért megszaporodtak az ilyen jellegű történetek a köztudatban az, hogy egyre elterjedtebb szokás a járművekbe fedélzeti kamera beszerelése, amelyek rögzítik az ilyen cselekedeteket.

Magyarországon az eljárások során elfogadják az autós kamera felvételeit, mint bizonyítékot.

Többek között ezért is érdemes fontolóra venni egy menetrögzítő kamera beszerelését gépkocsinkba. Egy ilyen dashcam nem csak büntetőfékezés elszenvedése esetén nyújthat jogi védelmet, de perdöntő lehet más, gyakran vitás szabálytalanságok, mint például irányjelzés vagy elsőbbségadás elmulasztásakor is.

Itthon sokan Berki Krisztián egy BKK busz ellen elkövetett büntetőfékezéses ügye miatt hallottak először erről a jelenségről, mivel az egész médiát többszörösen bejárta ez a történet. Ebből is azért lett ilyen nagy kaliberű hír, mert a helyijáratos buszba szerelt eseményrögzítő kamera remekül dokumentálta az esetet. Ebben a Berki-büntetőfékezés néven hírhedtté vált baleset után is bizonyítékként használták a bírósági eljárás során a busz fedélzeti kamera képét.

 

Mi is az a büntetőfékezés?

Büntetőfékezés során az elöl haladó jármű „büntetésből” hirtelen, indokolatlan fékezés(eke)t tesz, ezzel szándékosan akadályozva a mögötte haladó járművet, egyben veszélyeztetve a közlekedők testi épségét is.

Fontos kritérium, hogy a váratlan egyben erős fékezést ilyenkor nem indokolja semmilyen közlekedési helyzet, mint például az úttesten hirtelen felbukkanó akadály. Ilyen esetekben a baleset elkerülése csak hátul közlekedő reakció idején, rutinján és ebből adódóan megfelelő manőverezésén múlik.

 

Jogi következmények

A büntetőfékezés nem csak rendkívül veszélyes, de jogi szempontból is közúti veszélyeztetésnek minősül. Nézzük a büntetési tételeket: 

  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, 
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel, ha halált
  • és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Ez a „manőver” azonban akkor is bűncselekmény, ha nem történik végül baleset, ilyenkor autós kamera felvétele is elég a rendőrségi feljelentéshez.

Ez a legtöbb országban még nincs így és ilyenkor különösen tanúk hiányában nehezen bizonyítható a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény vádja.

 

A büntetőfékezés elszenvedése után

Ha szerencsésebb esetben személyi sérülés nem is történik a baleset folyamán, még keletkezhet jelentős mértékű tárgyi kár, ami azt figyelembe véve, hogy az autó általában a ház után a háztartás legnagyobb értékét képviseli kifejezetten kellemetlen lehet még abban az esetben is, ha biztosító fedezi később a javítás során felmerülő költségeket.

buntetofekezes.png

A kiesett közlekedési eszköz miatti nehézségek, kellemetlenségek rendkívül bosszantóak lehetnek és nagyon megnehezíthetik az ütközés utáni napokat, heteket, és sokszor akár hónapokat. Sőt, később még rendőrségre vagy akár bíróságra járás sem sorolható azon időtöltések közé, melyeket az emberek előszeretettel csinálnak a sűrű hétköznapjaik során.  A legjobb forgatókönyv esetén – vagyis, ha sikeresen elkerüljük a balesetet – is velejárója egy ilyen élménynek az idegesség, sokk, stressz, amely elronthatja az egész napunkat.

 

Hogyan védekezzünk a büntetőfékezés ellen?

A legjobb ellenszer az ilyen szituációk kialakulása ellen, ha mindig nyugodt, defenzív stílusban vezetünk. Mivel a közúti közlekedés össztársadalmi társasjáték, amelyben mindenkinek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat, így mi is legyünk türelmesek, segítőkészek, jóindulatúak a közlekedés többi résztvevőjével szemben és mindig tartsuk be a ránk vonatkozó szabályokat a volán mögött.

A járművünk mindig legyen a lehetőségek szerint kifogástalan műszaki állapotban. A jól működő fékek és az évszaknak megfelelő gumik elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. Azonban, ha mások valós vagy vélt sérelme miatt elszenvedett bosszú mégis balesethez vezet sokat segíthet autós fedélzeti kamera, amely, ahogy már említettük fontos bizonyítékként szolgálhat a későbbi eljárás során.

 

Miért éri meg az autós menetrögzítő kamera használata?

A bizonyítás nagyon körülményes felvétel nélkül egy büntetőfékezéses baleset esetén, felvétellel viszont teljesen egyértelmű ki a felelős, és mivel Magyarországon az eljárások során elfogadják az autós kamera által készített videókat, így jogi biztosítékot nyújthat az elkövetővel szemben.

Egy ilyen dash cam szinte minden autós számára megfizethető, és még a kisebb autó javítási költségéhez képest is elenyésző ára van. Az ütközést a kamera gyorsulásérzékelője (G-szenzor) észleli a balesetet, és az akkor készülő felvételt egy írásvédett mappába teszi, amit soha nem ír felül, így nem kell aggódnunk, hogy esetleg elveszett a kiemelt fontosságú felvételünk. Természetesen arra is van lehetőség, hogy mi tegyünk védetté egy-egy felvételt, ezt a kamera egy adott gombjával tudjuk megtenni, így, ha baleset nem is történt, de veszélyeztettek minket miközben szabálytalankodtak velünk szemben a felvétel nem fog elveszni, és később megtehetjük az alapján szükséges feljelentést a vétkes ellen.

Ha egyszerre megbízható és megfizethető fedélzeti kamerát keres, ajánljuk a Gruppi kínálatát.

Sok menetrögzítő kamera – a nevével ellentétben - parkolás közben, mozgásra is aktiválódik, amikor nem vagyunk ott akkor is védelmet nyújt, ha esetleg álló kocsinkban tesznek kárt, amíg nem vagyunk ott. Az egyszerűbb készülékek a kameraképen a mozgást figyelve, a többségük a gyorsulásérzékelő jelére feléledve veszik fel, ha a járművet lökdösik, nekimennek vagy ráesik arra valami. Ilyen mozgásérzékelős autós kamera kifejezetten hasznos lehet, ha forgalmas közterületen hagyjuk járművünket, ahol egy esetleges lopás esetén elrettentő ereje lehet egy olyan gépkocsival szemben, amiben nincs autó kamera szerelve.

 

Milyen tulajdonságokat érdemes figyelembe venni menetrögzítő kamera vásárlása esetén?

Magától értetődően az autós kamera legfontosabb tulajdonsága a képminőség. bolti vagy online vásárlás esetén figyeljünk a képfelbontásra és a fényérzékenységre, mivel a funkciójából adódóan ezek a kamera leglényegesebb paraméterei. A legtöbb típus az ilyen kamerák piacán már HD vagy Full HD felbontású felvételeket készít. Sok termék hangrögzítésre is képes, ám ez szinte minden esetben tetszés szerint kikapcsolható.

fedelzeti_kamera.png

A komplexebb modelleket Wifivel is felszerelik, ami megkönnyíti a felvételek letöltését számítógépünkre vagy okos eszközünk csatlakozását a kamerához.

Ha a GPS adatokat is kapcsolja a menetrögzítő kamera a felvételekhez, akkor azokból kiolvasható a helymeghatározáson kívül a pontos idő és a hozzávetőleges sebesség is, amivel haladtunk a felvétel készítése idején.

A Gruppin megtalálható autós kamerák közül több tolatókamerával is rendelkezik, ami nem csak jármű mögötti eseményeket rögzíti, de hátramenet közben is segítségünkre lehet, mivel kisebb holtterű képet láthatunk a kijelzőjén, mint a visszapillantó tükörben.

Vannak a piacon termékek, amelyek vezetősegítő funkciókkal is rendelkeznek. Figyelmeztetnek például a sávelhagyásra, az előttünk történő vészfékezésre vagy hirtelen felbukkanó akadályra.

A már korábban tárgyalt mozgásra bekapcsoló parkolási mód is sok kamerában megtalálható.

A felvételek rögzítéséhez minden esetben szükséges egy SD kártya, ennek tárhelyét és gyorsaságát mindenképp igazítsuk a kiválasztott kamerához, hogy fennakadás nélkül működhessen az autós fekete doboz rendszerünk.

Fontos lehet még sokak számára, hogy van-e magyar nyelvű menü a kamerában, így, ha nem beszélünk mondjuk angolul, akkor érdemes olyan választani, amit lehet magyarul is használni.

Természetesen a fedélzeti kamera ár ezen extrák és tulajdonságok függvényében változhat.

Pár menetrögzítő kamera teszt elolvasása után könnyen szakértőivé válhatunk a témának.

Beszerelés

A fedélzeti kamera autóba szerelése során általában elég a kivitelezéshez kevés kézügyesség és néhány szerszám, a legtöbb esetben ez otthon megoldható. Ha elvisszük autószerelőhöz vagy autóvillamossági szakemberhez nagyjából 1 óra alatt beszerelhető a menetrögzítő.

autos_kamera.png

 

Egyéb helyeztek amikor jól jön a kamera

Nem csak a szándékos veszélyeztetés esetén, sok egyéb gondatlanságból származó balesetnél, incidensnél is hasznos és döntő bizonyítékként szolgálhat kameránk felvétele. Ezeket egy következő cikkben összegyűjtjük és részletesen taglaljuk.