Nyári nagytakarítás - így lesz rend és tisztaság ha beüt a vakáció

Itt a nyár! Ilyenkor mindenki a lehető legjobban szeretné érezni magát, és minden adott ehhez: a gyerekeknek vakáció van, mi a szabadságunkat töltjük, így mindannyian több időt vagyunk odahaza. Már csak az otthonunkat kell rendbe rakni, hogy minden tökéletes legyen!

Ne érezd rosszul magad ha idén még nem volt nálatok nagytakarítás!

nyari-nagytakaritas.png

Egy ilyen project sok feladattal jár, ezért nehezen szánjuk rá magunkat, de ha megvan a motiváció, máris könnyebben megy. Mivel a nyári szünetben mindenkinek több ideje van, bevonható az egész család, sőt akár “csapatépítő” programnak is felfoghatjuk.

A nyári nagytakarítás első lépése, a rendrakás megtervezése

Terv nélkül a nagytakarítás könnyen kudarcba fullad, ezért az első feladat, hogy készítsünk listát a tennivalókról. 

  • Oszd zónákra az otthonod, nézz át minden helyiséget kritikus szemmel!
  • Írd le a teendőket és a listát tedd a lakás egy látható pontjára (pl. a hűtőre)!
  • A rendrakás során mindig akad egy-két időigényes és utálatos feladat. Kezdd ezekkel és hagyd a végére a könnyebbeket!

Miután leírtad, hogy mik a nagytakarítás lépései, mérd fel, hogy mi az amit egyedül szeretnél végezni, és mi az amiben jó, ha van segítséged. Nyugodtan ossz ki feladatokat a család többi tagjának is vagy dolgozzatok egyszerre. Szisztematikusan haladjatok végig a feladatokon, lehetőleg helyiségről helyiségre pipáljátok ki őket.

Szerezd be a nagytakarítás eszközeit és tisztítószereket!

A takarítás előtt ellenőrizd le, hogy a takarító eszközök mind jól működnek-e és van-e otthon elegendő vegyi áru. Kiemelten fontos, hogy nézd meg az otthon rendelkezésre álló tisztítószerek szavatosságát és ha nincs elég valamiből időben szerezd be!

Írj listát a beszerzendő eszközökről és tisztítószerekről, hogy ne hagyj ki semmit!
nagytakaritas-menete.pngA nyári nagytakarítás legfontosabb eszközei:

  • Szivacs
  • Kesztyű
  • Kefék
  • Fekete műanyag zacskó
  • Törlőkendők
  • Porszívó
  • Tisztítógépek
  • Fertőtlenítő

A nagytakarítás menete: először rendrakás, pakolás!

Az otthoni takarítás első lépéseként fontos előkészíteni a terepet. Ha a nagytakarítás menete ebben a sorrendben történik, könnyű dolgod lesz!

  • Pakold el a téli, átmeneti ruhákat!
  • Szelektáld a cipőket! – amire nincs szükség, ne foglalja a helyet
  • Vidd le a szemetet!
  • Mosogass el és rakd rendbe a konyhapultot!
  • A gyerekek pakolják el a játékaikat!
  • Tegyél mindent a helyére, gondosan rakj rendet
  • A kertes ház esetében a kertet vagy ha van erkélyetek, teraszotok, azt vonjátok be a folyamatba!

A nagytakarítás lépései: helységről helységre

A családi házak esetében egy profi takarítás igazán nagy falatnak tűnhet. De nem az, ha helységről helységre haladsz, ehhez itt van néhány jó tanács:

Hálószoba

Legyen a családi ház takarítás első állomása a hálószoba! Folyamatos szellőztetés mellett dolgozz, távolítsd el a pókhálókat és töröld le a lámpákat, polcokat és a szekrények tetejét is. Pucold meg az ablakokat és porszívózd ki az ágyat! Mire ehhez a ponthoz érsz, legyen lehúzva az ágynemű is! Majd jöhet a porszívózás és a legvégén a felmosás.

Fürdőszoba

A fürdőszoba esetében nem elegendő az egyszeri takarítás, azonban ha alaposan kisuvickoljuk, könnyebb lesz a további tisztítás és karbantartás. Ebben a helyiségben a legnehezebb rész, hogy a kosz és a vízkő könnyen megtelepszik, viszont annál nehezebb megszabadulni tőle. 

nagytakaritas-lepesei.png

Elsőként nézd át a kozmetikai cuccokat és a tusfürdőket! Az üreseket dobd ki, a többit pedig tedd el az útból! Pucold meg az ablakokat és a tükröket is gondosan töröld át! Tisztítsd le a csempéket, mosd ki a kádat és a csapot és a wc kagylót is gondosan töröld át! Végül moss fel alaposan.

Fürdőszoba takarítás tipp: a zöldebb megoldásért használj ecetet vagy citromsavat!

Nappali

A hálószobához hasonlóan a nappaliban is a pókhálókkal és a portalanítással kezdd a takarítást! A tv-t és más technikai cuccokat is töröld át. Húzd el a bútorokat, mögöttük is takaríts fel, majd porszívózd ki a kanapét és mosd ki a párnákat. Ha eltűnt a por, jöhet az ablakpucolás! Végül itt is porszívózz, majd moss fel alaposan!

Konyha

Selejtezd ki ami nem kell: dobd ki a lejárt élelmiszereket és az üres dobozokat! A szekrényeket is takarítsd ki és az összes edényt mosd át gondosan. A hűtő takarítás előtt pakolj ki teljesen belőle, majd alaposan tisztítsd ki. Zsírtalanítóval töröld át a konyhapultot, tűzhelyet és a mikrót és ha kell, sikáld is ki! Végül moss fel gondosan.

Erkély-terasz

Mivel jó idő van, biztosan sok időt fogsz tölteni az erkélyen vagy a teraszon. Ezért fontos, hogy jó érzés legyen kimenni oda. Hogy ez így legyen, gondosan sikáld át a csempéket és ha van kinti bútor, azt is töröld át! Ha vannak virágok, tedd rendbe őket és a kiszóródott földet is takarítsd fel.