Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

Végre beköszöntött a tavasz, itt a jó idő! Természetes, hogy igazi felüdülésként ér minket a téli depresszió után, azonban sokaknak mégis rossz a közérzete ilyenkor. Az erőtlenség, a demotiváltság és a tavaszi fáradtság tünetei könnyen eluralkodnak az emberen, ám ez ellen szerencsére számos praktikával lehet tenni.

tavaszi-faradtsag.png

Mi a tavaszi fáradtság forrása?

Bár furcsa, hogy a tavaszi napsütés ilyen ellentétes reakciót vált ki sokakból, a tavaszi fáradtság magyarázata nem  túl komplikált. A fény-, inger- és mozgásszegény tél után nem csak a természet regenerálódik, hanem az ember is, és ez a folyamat megterheli a szervezetet. Mivel ilyenkor még vírusok is garázdálkodnak, nem árt ha tudjuk, hogy mi a tavaszi fáradtság néhány legjellemzőbb tünete.

A kimerültség érzés és a csökkent energiaszint, valamint munkabírás mellett jellemző a fejfájás, migrén, szédülés és az ingerlékenység is. Egyeseknél ízületi fájdalmak, sőt akár alvási problémák is jelentkezhetnek. Szerencsére ezek a tünetek enyhíthetők vagy akár teljesen megszüntethetők a következő módszerek segítségével.

A rendszeres testmozgás előnyei 

A legtöbb újévi fogadalom az egészséges életmód kialakításához köthető, ezek közül is a leggyakoribbak a sportolással kapcsolatos fogadkozások. Ezek a próbálkozások azonban gyakran már az elején kudarcba fulladnak, mivel a tél és a hideg erősen korlátozza a lehetőségeket.

Pedig a rendszeres testmozgás előnyei messze túlmutatnak az izomtömeg növelő és a zsírégető tulajdonságokon: a mozgás jótékony hatással van a vérkeringésre, támogatja az immunrendszert, kiváló stresszoldó hatásának köszönhetően javítja az alvásminőséget és segítségével a tavaszi fáradtság leküzdése is könnyebb.

szabadteri-sportolas.png

A mozgástól elszokott szervezetet könnyű megterhelni a hirtelen nagyobb erőltetéssel, ezért érdemes először könnyebb kihívások elé állítani. Kezdetnek a hosszabb séták, kisebb kirándulások is kiválóan megfelelnek, aztán következhet a nagyobb terhelés: a szabadtéri sportolás.

Van néhány tavaszi sport termék, amelyek segítségével kiélvezhetjük, hogy végre a szabad levegőn lehetünk. A kerékpár nem csak szuper sport, de kiváló közlekedési eszköz is. Ezt a tulajdonságát érdemes kihasználni. Tavasszal végre előkerülhetnek a futócipők, a görkorik és a focilabda, végre jó idő van a szabadtéri csapatsportokhoz is.

 

Böngéssz sportszerek széles választékában!

 

Pihentető tavaszi kikapcsolódás

A klasszikus tavaszi fáradtság tünetek enyhítésében sokat segít az elegendő és jó minőségű alvás. Mint azt már említettük, ennek érdekében sokat tehetünk azzal, ha eleget mozgunk.

“Az éjfél előtti alvás szépít.” - tartja a mondás, és milyen igaz! Azonban nem csak emiatt fontos, hogy éjfél előtt ágyba bújjunk: az alvásminőségen is sokat javíthatunk vele.

Az alvás minősége mellett a mennyisége is fontos, nem csak a tavaszi fáradtság ellen, az év bármely szakaszában. Egy átlagos felnőtt szervezetnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége.

tavaszi-faradtsag-tunetei.png

Az alvás mellett a kikapcsolódás is nagyon fontos. Az agy stresszes állapotban folyamatosan pörög, amit azzal tudunk ellensúlyozni, hogy hagyjuk néha megpihenni. Ez lehet akár közös időtöltés a barátokkal vagy épp meditáció.

Együnk jókat a tavaszi fáradtság ellen!

A rendszeres testmozgás mellett a megfelelő étrend kialakítása is hozzátartozik az egészséges életmódhoz. A tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól legyünk és a tavaszi fáradtság leküzdésében is segítségünkre lehet.

 

Konyhai sütőeszközök széles választékát itt találod.

 

A legjobb, ha naponta többször eszünk kis adagokat, például a napi 5 kisebb étkezés - reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora - egy jó kiindulás lehet. 

Az étkezéseknek nem csak a mennyisége, de az összetétele is sokat számít. A zöldségek gyümölcsök előnyben részesítése és a sok tejtermék, egyúttal a kevesebb hús fogyasztása nem csak az egészség megőrzésében segít, de energikusabbá is tesz.

tavaszi-faradtsag-lekuzdese.png

 

Egészségmegőrzés kategóriában itt találsz termékeket.

 

Érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat és a telített zsírsavakat. Az alkohol, a kávé és a dohányzás mellőzésével is sokat tehetünk szervezetünk állapotának megóvásáért. 

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartoznak a tavaszi fáradtság elleni vitaminok és a megfelelő mértékű folyadékbevitel. A napi 1,5-2 liter víz (!) a belépő mennyiség, azonban egy felnőtt vízszükséglete függ a testtömegétől, és attól is, hogy mennyi vizet veszít pl. a testmozgás során.