Az alvást segítő párna előnyei és egyéb tippek a mély alváshoz

Sokakkal megesik, hogy akármilyen fáradtak, mégis nehezen alszanak el a nap végén - hosszú, éber forgolódás után is nehezen merülnek álomba, pedig másra sem vágynak, csak egy jó alvásra. Kevesen tudják viszont, hogy az ilyen jellegű problémákra többféle külső megoldás is létezik, melyek egyesével is hatékonyak lehetnek, együtt használva őket azonban biztos a siker.

alvast_segito_parna.png

A nem megfelelő minőségű vagy túl rövid alvás rossz hatással van a hormonjainkra, a munka- és a sportteljesítményünkre és a kognitív funkcióinkra is. A mély és elég hosszú alvás ugyanolyan lényeges, ha nem lényegesebb a kiegyensúlyozott élethez, mint a testmozgás vagy az egészséges táplálkozás.

Az alvás tudománya

Az egészséges alvás négy szakaszból álló ciklusokra oszlik. Ahogy áthaladunk az 1. és 2. szakaszon, egyre jobban elszakadunk a világtól, amíg el nem érjük a 3. szakaszban bekövetkező mélyalvást. Mélyalvásban mind az agy, mind a test aktivitása a ciklus alatt a legalacsonyabb pontra esik, és a vér átirányul az agyból az izmok felé, azok regenerálása érdekében.

A negyedik és egyben utolsó szakasz a legmeghatározóbb jellemzőjéről, a gyors szemmozgásról – REM (Rapid Eye Movement)– kapta a nevét. Agyunk REM-alvásban is aktívan tevékenykedik, akár még jobban is, mint amikor ébren vagyunk.

Ebben a szakaszban álmodunk és ilyenkor történik az emlékek és történések “átmentése” a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába, agyunk ez idő alatt rendszerezi a friss információkat és ilyenkor regenerálódik.

Alvási pozíciók és azok jellemzői

Három fő alvási pozíció van: oldalt, háton és hason alvás -  mindegyik póz egyénenként változó. Az alvásszakértők az oldalt alvást javasolják leginkább, a kényelmesebben pihenés, valamint annak érdekében, hogy csökkenjen a megszakított alvás valószínűsége.

Azoknak akik hanyatt szeretnek aludni érdemes óvatosnak lenni, mert ha egészségtelenül végzik azt, akkor gyakran derékfájást okozhat, amely nem csak napközben kellemetlen, de megzavarhatja a normális alvást és a pihenést is.

Van azonban néhány apró változtatás ezen a testhelyzeten, amellyel nyugodtabban lehet aludni: például, ha egy puha párnát vagy feltekert törölközőt a térd alá helyezve, hogy könnyíthetünk a gerincoszlopra nehezedő nyomáson és segíthetünk, annak természetes ívének felvételében.

Akik hason szeretnek aludni, azoknak érdemes tudni, hogy az alvásszakértők nem javasolják ezt a pózt, mivel ez különösen megterheli a hátát, és esetleg nyaki fájdalmat is okozhat. A hason alvó emberek fokozott nyugtalanságról számolnak be, amelyet a gyakori hánykódás okoz, amit önkéntelenül végeznek annak érdekében, hogy kényelmesen érezzék magukat az adott pozícióban.

Számukra ajánlott a rendkívül puha párnák használata, vagy a párna teljes mellőzése, hogy ne legyen éjszaka huzamosabb ideig természetellenes szögben a nyakuk.legjobb_agynemu_anyag.png

Párnák

A legtöbb ember nem tulajdonít nagy jelentőséget az alváshoz használt párnája minőségének, formájának vagy anyagának. Alvással kapcsolatban elsősorban a matracaikra koncentrálnak. A matracok sok figyelmet kapnak, természetesen jó okkal.

A matrac a legnagyobb és legfontosabb pénzügyi befektetés, amelyet az éjszakai pihenés minőségének növelésére fordít az ember. De ha az alvás minőségéről van szó, a párnák majdnem olyan fontosak, mint a matracok. Így egy alvás segítő párna beszerzésére ugyanúgy érdemes időt és pénzt áldozni.

Amikor a megfelelő párna kiválasztásáról van szó, valójában nincs olyan párnaméret, forma vagy anyag, amely mindenkinek megfelelne. Lehet a szóban forgó termék egy hagyományos vagy egy modern ergonomikus párna, mindenkinek személyes preferencia alapján kell választania.

Párna töltése

A párnák manapság számos töltési lehetőséggel kaphatóak, mindegyik fajtának vannak előnyei és hátrányai függően a személyes igényektől és preferenciáktól függően.

Pehelypárna

A pehelypárnák általában liba- vagy kacsapihékből készülnek. Ezek a párnák könnyűek és puhák.A libapehely általában puhább, mint a kacsapehely – és drágább is. Azoknak ajánlatos ilyet választani, akik az igazán puha párnákat részesítik előnyben és nem rendelkeznek pihe vagy toll allergiával. Szintetikus pehelypárnák esetében az allergiás reakció kialakulásának veszélye nem áll fent.

Gyapjú párna

Ezek a párnák természetesen hipoallergének, és ellenállnak a penésznek és a poratkáknak. A gyapjúpárnák elvezetik a nedvességet a fejről és a nyakról, és hatékonyan szabályozhatják a hőmérsékletet alvás közben, télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartanak.

A gyapjúpárnák általában elég kemények és hosszú élettartamúak. Ha valaki a gyapjú előnyeit szeretné élvezné annak szilárdsága, keménysége nélkül, az keresse az alpaka gyapjúból készült termékeket a kasmírszálasok helyett.

Pamut párna

A gyapjúhoz sok tekintetben hasonlóan a pamutpárnák is természetesen hipoallergének, és ellenállnak a poratkának és a penésznek. A pamut párnák általában kissé laposak és kemények. Jó választás az allergiások és a vegyi anyagokra érzékeny emberek számára.

Latex párna

A latex párnák általában keményebbek, mint a pehelyből készült társaik, de még mindig nagyon kényelmesek. Ezek a párnák megtartják formájukat. A latex ellenáll a penésznek és a poratkának. Gyakran latexből készülnek a kontúr párnák, amelyek célja, hogy extra támogatást nyújtsanak a fejnek és a nyaknak, vagy korlátozzák a mozgást alvás közben.

Memóriahabos párna

Ezek a párnák rendkívül népszerűvé váltak az elmúlt években. A memóriahab alkalmazkodik az egyén fejformájához. Súlyra és testhőmérsékletre reagálva a memóriahab puhul, és a fej, a nyak és a vállak vonalaihoz igazodik. Ezenkívül a memóriahabos párna használata során egyenletesen osztja el a súlyt a felületén. 

memoriahabos_parna.png

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően népszerű választás azok számára, akiknek fej- és nyakfájdalmaik vannak, vagy olyan nyomáspontokkal rendelkeznek, amelyek kényelmetlenséget okoznak alvás közben, számukra ajánlott egy memóriahabos ortopédiai párna vagy egy memóriahabos anatómiai párna beszerzése.

A memóriahab megtartja a hőt, ami kényelmetlenséghez és izzadáshoz vezethet. A legjobb memóriahabos párna manapság gyakran a párnába épített szellőzővel érkezik – de ne tévedjünk, ez továbbra is hőtartó anyag.

Ez a típus gyakran a magasabb árfekvésű termékek között található, így ha ki szeretnénk próbálni, és vásárlásunk során egy memóriahabos párna akció jön velünk szembe egy üzletben, ne habozzunk azt kihasználni.

Melyik ágynemű anyag a jó választás?

Egyes anyagok hűvösebbek, mint mások, így a nyári lepedők eltérhetnek azoktól, amelyek télire a megfelelők. A szintetikus szövetek felfogják a hőt, ami miatt túlságosan felmelegedhet alvás közben használójuk. Ez rossz alvásminőséghez, nyugtalansághoz és gyakori ébredéshez vezethet.

A minőségi pamut lepedők légáteresztőbbek és kényelmesebbek, és lehetővé teszik a hőmérséklet önszabályozását, ami sokkal pihentetőbb alvásélményhez vezet. Az egyiptomi pamut az egyik legkiválóbb pamut, és csodálatosan hűvös lepedők és huzatok készülnek belőle a meleg nyári éjszakákra. A szatén pamut nagyon puha és plüss hatású. A nedvességelvezető pamutot azok részesíthetik előnyben, akik hajlamosak túlmelegedni alvás közben.

Az ágynemű színe

Vannak, akik azt mondják, hogy az ágynemű színe hatással lehet az alvás minőségre is. A fehér, krémszínű, szürke, kék és lila ágyneműről közismert, hogy megnyugtató alvásteret teremt. Mások azt vallják, hogy minél sötétebb egy ágynemű annál pihentetőbb benne az alvás. Lényegében a legkényelmesebb ágynemű is személyes preferencia kérdése. 

A diffúzor, párologtató vagy párásító készülék szerepe

Ha a horkolás hátterében nátha vagy orrdugulás áll, érdemes egy hidegpárásító készüléket elhelyezni a hálószobába éjszakára.

Egy ultrahangos párásító révén a levegőben lévő extra nedvesség hidratálja a bőrt, az orrod és a légutakat.

ultrahangos_parasito.png

Ha nem a horkolás megelőzéséről van szó, hanem csak a hálószoba klímájának alvásbarátabbá tételéről, akkor remek választás lehet egy ultrahangos illóolaj párologtató és párásító, mivel az ebbe helyezhető különböző illatú és esszenciájú olajok levegőbe kerülése kifejezetten nyugatatóan hathatnak az emberre. 

Ha csemetéink küzdenek alvási problémákkal és például sokszor felébrednek éjszaka, érdemes egy ilyen ultrahangos párásító gyerekszobába történő elhelyezésén elgondolkodni. Ezekből a kínálat nagyon széles, ugyanúgy található drága, mint olcsó ultrahangos párásító az üzletek kínálatában.

Az aromaterápiás párologtató és aroma diffúzor készülékek rengeteg formában kaphatóak. Könnyen találhatunk kifejezetten szépre tervezett darabokat, melyet gond nélkül hagyhatunk szem előtt a polcon, komódon vagy asztalon.