Miért éri meg a nagy kiszerelésű mosószerek vásárlása?

A mosás mindenki által ismert lépései:

  1. lépés: Kimosol minden szennyes ruhadarabot.
  2. lépés: Hátra dőlsz, lazítasz és azt hiszed végeztél a mosással
  3. lépés: Rájössz, hogy tévedtél.
  4. lépés: Visszatérsz az 1. lépéshez.

+1: Elfogy a mosószer és amíg nem szereztél be újat megakad a folyamat és csak gyűlik az újabb mosásra váró szennyes.

nagy-kiszerelesu-mososzerek.png

A mosás egy soha véget nem érő folyamat. Nem számít, hány ruhadarabot hord az ember vagy a család, mennyit tereget ki, milyen üresnek tűnik a szennyeskosár, mindig lesz újabb szennyes ruhanemű.

Sajnos nem tudjuk teljesen megoldani ezt a problémát, de segíthetünk abban, hogy ruháid tisztán és frissen tartása ne kevesebb idővel és költséggel járjon.

 

Mosószer kedvezményes áron

Akár a folyékony mosószert, a tablettákat vagy a mosóport részesíted előnyben, az elméleti alapok ugyanazok minden esetben. Még pedig, hogy nagyobb kiszerelésben jobban megéri ezeket vásárolni, mert ezzel időt és pénzt is spórolhatunk.

Noha egyetlen mosószer akció kihasználása valószínűleg nem segít megtakarítani a trópusi szigeten eltöltött mosoda mentes nyaralásra, azért mindig érdemes körülnézni az adott vegyidiszkont által kínált termékek között, mert sok kicsi akkor is sokra megy.

 

A mosószerek olcsón történő vásárlásával még a környezetet is óvhatod

Ha érzékeny vagy a környezetre és próbálod minél jobban csökkenteni az általad termelt hulladék mennyiséget és az ökológiai lábnyomodat, akkor bizony figyelembe kell venned a mosószer csomagolását is. Az így keletkező műanyag hulladék csökkentésére bevett módszer a nagy kiszerelésű mosószerek vásárlása, mivel ezek arányaiban sokkal kevesebb műanyag csomagolással járnak, mint a kis kiszerelésűekből ugyanaz az adott mennyiség.

Nielsen által 2018 decemberében végzett tanulmány szerint Franciaországban 3-ból 1 ember részesíti előnyben a nagy kiszerelésű termékek vásárlását. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a vásárlók 37%-a él a kiszerelés nagyságából fakadó mosópor és mosógél akció által nyújtott lehetőséggel és választja azt egy mosópor diszkont vagy mosószer webáruház kínálatból. Más európai országokban viszont a vásárlók, mindössze 6%-a nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen így vásárol. Ebből is látszik, hogy még mindig sok a tennivaló és van még hova fejlődnie a vásárlóknak a tudatosság területén! És mégis, a csomagolás csökkentése még jobban látható, ha tisztítószerekről van szó.

mososzer-hulladek.png

Egy üres 3 literes műanyag mosószeres flakon 205 grammot nyom, míg egy 5 literes csak 284 grammot, ami arányaiban sokkal kevesebb műanyag kibocsátással jár. Pontosabban a 66%-al nagyobb kiszerelésű termék csomagolása csak 38,5%-al több műanyagot tartalmaz. Ha ezeket a számokat felszorozzuk egy ország- vagy akár a világméretű skálára, akkor máris láthatjuk, hogy ez összesen akár több száz tonna műanyag legyártásának megspórolásával is járhat.

Hogyan vásárolható folyékony mosószer olcsón?

A mosószerek olcsón történő vásárlása nagyobb körültekintést és utánajárást igényel, ám hosszútávon megtérül a befektetett energia.

A folyékony mosószerek piacán két bolt árai között nem ritka a 40-50%-os eltérés, amennyiben nagyobb mennyiségben is hajlandóak vagyunk vásárolni.

Például az Ariel mosógél esetében az Ariel folyékony mosószer 5l ára sokkalta kedvezőbb, mint 5 db 1 literes kiszerelésűt összeadva. Így történhet, hogy egy-egy mosószer, mosópor és öblítő akció kihasználásával könnyedén faraghatunk a bevásárlás végösszegén.