Gruppi blog

Kerti szerszámok kisokos 6. rész: Sarokcsiszoló

A kerti munkák nem állnak meg a nyár végével! Az őszi időszakban is sok a teendő a kertekben, ezért folytatjuk kerti szerszámok kisokos sorozatunkat. Ezekben a cikkekben sorra vesszük a legnépszerűbb kerti szerszámokat, és bemutatjuk azok különböző fajtáit.  

sarokcsiszolo.png

A sarokcsiszoló egy rendkívül sokoldalú eszköz: az egyéb kerti szerszámok mellett ez a gép is kiválóan hasznosítható kültéren, azonban a többivel ellentétben ez akár a házban vagy a lakásban is használható. Sorozatunk hatodik részében ezt az eszközt mutatjuk be.

A sarokcsiszoló működése

A sarokcsiszológép érthető módon az egyik legelterjedtebb a kézi szerszámok közül. Egész biztos, hogy már mindenki látott ilyet, sokan mégsem tudják, hogy mire való és hogyan működik.

A Flex és a sarokcsiszoló esete

A köznyelvben a sarokcsiszoló flex néven terjedt el, azonban kevesen tudják, hogy ez nem az eszköz megnevezése, hanem egy márkanév. A Stihl-hez hasonlóan a Flex is egy német cég volt, amely még csak nem is gyártott sarokcsiszolókat, de mivel domináns volt a magyar piacon, a flex elnevezés beszivárgott a köztudatba. Minden flex sarokcsiszoló, de nem minden sarokcsiszoló Flex – Vagy mégis?

Mire való a sarokcsiszoló?

A sarokcsiszoló egy rendkívül sokoldalú eszköz, amivel számos különböző munka végezhető el. A vágás, a csiszolás, a polírozás és a tisztítás mind könnyedén megoldhatók ezzel a praktikus szerszámmal.

Hogyan válasszunk gépet?

A sarokcsiszoló gép kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy az megfelelő legyen az elvégzendő munkára. Bár a kis teljesítményű változat olcsó, előfordulhat, hogy túlmelegszik és könnyebben meghibásodhat.

A Gruppin a legjobb ár-érték arányban vásárolhatsz szerszámokat és egyéb háztartási eszközöket!

Mivel a biztonság mindennél fontosabb, a következő tulajdonságokra mindenképp érdemes vetni egy pillantást vásárlás előtt:

sarokcsiszolo-hasznalata.png

  • Fordulatszám-szabályozás: Létezik több olyan sarokcsiszológép is, amelynek fordulatszáma szabályozható. Némelyik csak lassan pörög fel, ami főként akkor előnyös, ha a gép véletlenül leveri a biztosítékot és a motor kikapcsol. Ezt a típust polírozásra is lehet használni.
  • Hűtés és porvédelem: Minél fejlettebb hűtéssel rendelkezik egy sarokcsiszoló és minél jobban figyeltek a gyártók a por szűrésére, annál hosszabb a szerszám várható élettartama.
  • A burkolat és a gép tömege: A könnyebb gépekkel precízebben lehet dolgozni, míg a nehezebbek a nagyobb munkákra alkalmasabbak. Az olyan sarokcsiszoló alkatrészek, mint a pótmarkolat, még az egykezes gépek esetében is nagyon fontosak!

Elektromos vagy akkus sarokcsiszoló? Előnyök és tippek

A szerszám megvásárlásakor alaposan át kell gondolni, hogy melyik típust válasszuk: a vezetékes és az akkumulátoros sarokcsiszoló egyaránt rendelkeznek előnyökkel. Nézzük, melyiket mikor érdemes választani!

Akkus sarokcsiszoló

Mivel az akkumulátoros sarokcsiszoló tápkábel nélkül használható, kiváló új épületeknél vagy más olyan helyszíneken, ahol nincs a közelben elérhető áramforrás. 

Igaz, hogy csak kisebb méretű tárcsákkal működnek, de sok esetben ez inkább előnyére válik, hiszen olyan kisebb korongok (max 125 mm) is használhatók vele, amik a finomabb munkák elvégzésére szolgálnak.

Egy akkus sarokcsiszoló szett ára magasabb, mint egy kábelesé, azonban nagy segítség lehet, amikor fontos a mobilitás.

Érdekelnek további akkumulátoros kerti szerszámok is? Látogass el a Gruppi.hu-ra!

Elektromos sarokcsiszoló

Azokban a kertekben, házakban, lakásokban, ahol van elérhető áramforrás, gyönyörű munkákat lehet végezni egy elektromos sarokcsiszoló segítségével.

Ezek a kábeles változatok nagyobb korongokhoz (125 mm-től) készülnek, így nagyobb méretű felületek megmunkálására is alkalmasak.

Ezek a nagy teljesítményű gépek alacsonyabb árkategóriába tartoznak, ezért ha nagyobb szabású munkára kerül a sor, méghozzá olyan helyen, ahol található elektromos kiállás, érdemes őket választani.

A sarokcsiszoló használata

  • Csak az ép és biztonságos sarokcsiszológép használata szabályos!
  • Tilos a védőburkolatot levenni!
  • A törött vagy sérült burkolat szakszervízben javíttatható, cserélhető, ezért ne próbáljuk meg szigetlő-szalaggal vagy ragasztóval megragasztani!
  • Az elektromos sarokcsiszoló induláskor nagy mennyiségű áramot használ, ami leverheti a biztosítékot. Ezért csak biztonságos hálózatra csatlakoztassuk!
  • Fokozottan ügyeljünk rá, hogy a kábel ne kerüljön a korong útjába!
  • Pontosan kövessük a gyártó utasításait!
  • Ne használjuk a gépet olyan elektromos, pneumatikus vagy gázvezetékek közelében, amibe véletlenül belevághatunk!
  • Viseljünk védőfelszerelést, ne dolgozzunk elhagyatott helyen!
  • Üzemzavar esetén ellenőrizzük a gépet és korongot!

Sarokcsiszoló adapter és alkatrészek

A sarokcsiszoló kiegészítők igen sokfélék. Korongok, adapterek, sarokcsiszoló állvány és más fontos szerszám kellékek is szükségesek lehetnek egyes munkálatokhoz, ezért érdemes beszerezni a legfontosabbakat.

sarokcsiszolo-adapter.png

Sarokcsiszoló korong fajták

A korong a legfontosabb a sarokcsiszoló alkatrészek közül. Több anyaghoz is gyártanak specifikus kiegészítőket:

  • Fához,
  • Fémhez,
  • Műanyaghoz,
  • Kerámiához,
  • Térkőhöz,
  • Vashoz,
  • És betonhoz is kaphatóak korongok.

Sarokcsiszoló adapter fajták

A sarokcsiszoló adapter segítségével akár láncfűrésszé is alakítható, illetve körkivágó és lyukfúró is csatlakoztatható rá.

Hogyan használjuk? 

Távolítsuk el a korongot és a két “befogató” gyűrűt! Ezek helyére csavarjuk be a speciális adaptert, és helyezzük fel a körvágót vagy a lyukfúrót!

Kerti szerszámok kisokos 5. rész: Akkumulátoros láncfűrész

Az őszi időszakban sokan dolgoznak a kertekben, ezért útjára indítottunk egy kerti szerszámok kisokost. Sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat, és azok különböző fajtáit.

akkumulatoros-lancfuresz.jpeg

Tudjuk, hogy a favágás láncfűrésszel gyerekjáték, de ennek a hasznos szerszámnak a segítségével rendkívül hatékonyan végezhetünk el sok más kerti munkát is. Sorozatunk ötödik részében az akkumulátoros láncfűrész kerül terítékre.

Tovább olvasom

Kerti szerszámok kisokos 4. rész: Elektromos fűkasza

Amíg tart a jóidő, bőven van tennivaló a kertekben, ezért sokan töltik a szabadidejüket kinti munkával. A nagy érdeklődésre való tekintettel indítottunk egy kerti szerszámok kisokos sorozatot, melyben sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat és azok különböző fajtáit.

elektromos-fukasza.png
A fűkasza a kert méretétől függetlenül az egyik legfontosabb szerszám. Sorozatunk negyedik részében a fűkasza elektromos változatát mutatjuk be.

Tovább olvasom

Kerti szerszámok kisokos 3. rész: Elektromos láncfűrész

Amíg tart a jóidő, bőven van tennivaló a kertekben, ezért sokan töltik a szabadidejüket kinti munkával. A nagy érdeklődésre való tekintettel indítottunk egy kerti szerszámok kisokos sorozatot, melyben sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat és azok különböző fajtáit. 

elektromos-lancfuresz.png

A láncfűrész a kert méretétől függetlenül az egyik legfontosabb szerszám. Nélkülözhetetlen, ezért nem mehetünk el mellette szó nélkül. A harmadik részben a láncfűrész elektromos változatát mutatjuk be.

Tovább olvasom

Árösszehasonlító oldalak, a legjobb forrás online vásárlás során

Az internetes kereskedelem világszerte virágzik, hazánkban is rekordokat dönt. Mivel egyre nagyobb az internetes vásárlásra való igény, egyre több webshop-pal szélesedik a kínálat.

Azonban a háború és az elszabaduló árak, a nehéz gazdasági helyzet kicsit visszavetették a forgalmat. A vásárlói szokások megváltoztak: a vásárlók racionálisabbak lettek, jobban megnézik honnan vásárolnak és keresik a legjobb ajánlatokat.

arosszehasonlito-oldalak.png

Ehhez a vásárlói attitűdhöz kiváló segítséget nyújtanak az árösszehasonlító oldalak. Cikkünkben ezeket az oldalakat vizsgáljuk meg közelebbről.

Tovább olvasom

Kerti szerszámok kisokos 2. rész: Benzines fűkasza

Nyár van – ilyenkor sokan dolgoznak a kertekben, ezért indítottunk egy kerti szerszámok kisokos sorozatot. Ezekben a bejegyzésekben sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat és azoknak különböző fajtáit.

benzines-fukasza.png

Korábban írtunk arról, hogy a láncfűrészek mennyire fontos szerszámok, a kert méretétől függetlenül és kerti szerszámok is górcső alá kerülnek. Most, a negyedik részben a benzines fűkaszát mutatjuk be.

Tovább olvasom

Lakásfelújítás ötletek, amikkel milliókat spórolhatsz

Lakást vásárolni nem könnyű, azonban a lakásfelújítás talán még annál is megterhelőbb. Amikor vásárlás helyett a meglévőt alakítjuk át, nagyon sokrétű feladattal találjuk szembe magunkat.

lakasfelujitas.png

A bontás, az építés, a szerelés önmagában is sok stresszel jár, de a mai építőanyag árak és a munkaerő hiány mellett még komolyabb előkészületeket igényel. Van néhány trükk és taktika, amivel komoly összegeket spórolhatunk meg – lakásfelújítás tippek következnek.

Tovább olvasom

Kerti szerszámok kisokos 1. rész: Benzines láncfűrész

Nyár van, aminek elengedhetetlen velejárója, hogy sok a tennivaló a kertben, ezért útnak indítunk egy „kerti szerszámok kisokos” cikksorozatot. Ezekben az írásokban sorra vesszük a legnépszerűbb kerti szerszámokat, azoknak különböző fajtáit és megismertetjük őket a kedves olvasókkal.

benzines-lancfuresz.png

A kert méretétől függetlenül az egyik legfontosabb szerszám a láncfűrész, hiszen sokféle feladat elvégzésére használhatjuk ezt a praktikus szerszámot. Az első részben a benzines láncfűrész kerül a figyelmünk középpontjába.

Tovább olvasom

Nyári játékok gyerekeknek - a vakáció minden perce aranyat ér!

Itt a nyár és a gyerekek nagyon várták már a vakációt! Most, hogy nincs covid, végre bepótolhatjuk a sok elmaradt programot: táborok, fesztiválok, és más izgalmas események várják a legkisebbeket. Végre eljön a családi nyaralás ideje is, így tényleg bőven van mit várni. De a fix programok közötti időket is el kell valamivel tölteni. Ilyenkor merül fel a kérdés: mit csinálnak a gyerekek az üresjáratokban? Kreatív ötletek gyerekeknek nyárra.

nyari-jatekok-gyerekeknek.png 

Tovább olvasom

Napelemes eszközök: viszlát lemerült akkumulátor!

A környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap a mindennapjainkban és az otthonainkban is. A fosszilis energiaforrások környezetszennyező hatásai és a rendelkezésünkre álló végletes készletek ismeretében a megújuló energiaforrások szerepe is felértékelődött. 

Napelemek használatával nemcsak a környezetet védjük, hanem a pénztárcánkat is, hiszen a napelemes rendszerek által termelt energia jóval kisebb kiadást jelent havonta a háztartásoknak. 

napelemes-eszko_zo_k.png

Hatalmas népszerűségük ellenére nem mindenkinek éri meg a napelemek használata, illetve a beruházási költségek magasak lehetnek és a megtérülési idő is hosszúra nyúlhat, ezért bemutatunk most néhány olyan eszközt, amik bárki számára elérhetőek és praktikusak.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása