Kerti szerszámok kisokos 5. rész: Akkumulátoros láncfűrész

Az őszi időszakban sokan dolgoznak a kertekben, ezért útjára indítottunk egy kerti szerszámok kisokost. Sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk a legnépszerűbb kerti szerszámokat, és azok különböző fajtáit.

akkumulatoros-lancfuresz.jpeg

Tudjuk, hogy a favágás láncfűrésszel gyerekjáték, de ennek a hasznos szerszámnak a segítségével rendkívül hatékonyan végezhetünk el sok más kerti munkát is. Sorozatunk ötödik részében az akkumulátoros láncfűrész kerül terítékre.

Az akkumulátoros láncfűrész működése

Az akkus láncfűrész esetében áram hajtja a motort, amelynek az akkumulátor biztosítja az energiát. Az akku teljesítménye eltérő lehet, ez határozza meg a motor erősségét. Ezeket a láncfűrészeket hosszú távú használatra tervezik: lítium-ion akkumulátorral rendelkeznek, amelyek jól bírják a feltöltést és a merülés terén is kiválóan teljesítenek.

Európában, így hazánkban is 10.8 voltos, az USA-ban pedig 12 voltos verziók érhetők el az akkumulátoros szerszámokból. Ezek a fűrészek szerkezetileg hasonlítanak a benzines és “sima” áramos társaikhoz, az egyetlen különbség lényegében az akkumulátoros meghajtás.

Az akkumulátor töltő

Az akkumulátoros kézi láncfűrész töltésére többféle töltő közül választhatunk. Bizonyos darabokkal csak egy, míg másokkal több akku is tölthető és a töltés gyorsasága is eltérő lehet. 

A lítium-ion akkuk védőáramkörrel vannak ellátva, ami megakadályozza a túltöltést, így nyugodtan töltőn hagyhatjuk őket. A vezeték nélküli fűrész akkumulátorát ajánlott minden alkalommal teljesen lemeríteni, azonban azt is érdemes tudni, hogy minden alkalommal, amikor a szerkezet elhasznál egy töltési ciklust, csökken az élettartama.

Meddig bírja az akkus láncfűrész?

Az, hogy a láncfűrész akkumulátoros változata meddig bírja, nagyban függ az akkumulátor méretétől és teljesítményétől. Az akkumulátorban tárolt energia az akku feszültség és akkukapacitás szorzatával arányos – ez is befolyásolja a működés hosszát.

Ezzel szemben a töltés időtartama a töltő típusától függ. Ez eltarthat egy darabig, ezért ha nem szeretnék megszakítani a munkafolyamatot, érdemes két egységgel dolgozni.

A láncfűrész akkumulátor élettartama leginkább azon múlik, hogy hányszor töltjük fel. Fontos, hogy az is töltésnek számít, ha csak pár másodpercre dugjuk be a töltőt a konnektorba!

Az akkumulátoros láncfűrész előnyei: mikor válasszuk?

A láncfűrész akkus verziójának számos előnye van a benzinmotoros változattal szemben, azonban ez a szerszám nem mindenkinek jó választás. 

lancfuresz-akkumulatoros.jpg

Előnyök:

  • Az akkus fűrész környezetbarát, hiszen az elektromos hajtásnak köszönhetően nem kell károsanyag kibocsátással számolni. Ez az eszköz hatékonyan használja fel az energiát és bónuszként még a kellemetlen benzinszagot is megússzuk!
  • Az akkunak köszönhetően könnyű, így egyszerűen hordozható az egész kertben.
  • A legtöbb akkus láncfűrész zajkibocsátása 100 decibel alatt van. Ez fele olyan hangos mint egy benzines fűrész, amit biztos, hogy a szomszédok is jobban tolerálnak. A szerszám kellékek közül azért a füldugót érdemes beszerezni.
  • Az akkumulátoros láncfűrész jellemzően szénkefe nélkül működik, így a be- és kikapcsolása minimális energiaveszteséggel jár. Ez nem csak hatékony, de kényelmes is.
  • Mivel a fűrész teljesen vezeték nélküli, teljes mozgásszabadságot biztosít munka közben. Létrán is bátran lehet használni és egy percig sem kell attól félni, hogy elvágod a tápkábelt.
  • Egyszerűen megfizethetőbb. Az akkus fűrész összességében olcsóbb mint a motoros és az áram is kedvezőbb áron kapható mint a benzin.

További kedvező ajánlatokért látogass el a Gruppi.hu-ra!

Kinek ajánljuk?

Az akkus láncfűrész alapvetően nem favágóknak lett kitalálva. Ezek az eszközök egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy egyszerre több fát is kivágjunk vele a kertben. Mivel egy akkumulátor nagyjából 30-60 percig bírja, inkább kis kerttel rendelkezőknek ajánljuk kisebb munkákhoz, például ágak, gallyak vágásához. 

favagas-lancfuresszel.jpeg

Létezik az akkumulátoros kis láncfűrész egykezes változatban is. Ez a mini akkumulátoros láncfűrész kiváló az egészen apró feladatok elvégzéséhez, amikor csak 1-1 apróságot kell gyorsan megcsinálnunk.

Az akkumulátoros láncfűrész helyes használata és karbantartása

Épp úgy, mint az egyéb kerti szerszámok esetében, az akkus láncfűrésznek is ismernünk kell a helyes használatát és karbantartását.

Ne erőltessük túl!

Lehet, hogy azt ígéri a gyártó, hogy az akkus láncfűrész a nagyobb ágakhoz is jó, de ez legtöbbször nem igaz. Fontos, hogy semmiképp sem terheljük túl, mert az csökkenti a gép élettartamát és akár balesetveszélyes is lehet.

Mindig használjuk addig, amíg le nem merül!

Ahogy minden akkuval működő eszköz esetében, a fűrésznek se jó a sok töltés, mert csökkenti az akkumulátor élettartamát. A sok kis rátöltés helyett inkább szerezzünk be egy pót egységet, így amikor az egyik lemerül, máris folytatható a munka.

Mindig távolítsuk el az akkumulátort, ha karbantartjuk a gépet!

Karbantartás előtt kapcsoljuk ki a gépet, majd vegyük ki az akkumulátort! Az akkumulátort ilyenkor is árnyékos helyen tároljuk!

A láncokat, egyéb részeit a benzines és áramos társakhoz hasonlóan tisztítsuk!